AFN10 jun '13 15:51Aangepast op 10 jun '13 16:52

Beurzen overwegend licht lager

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenmarkten zakten maandagmiddag overwegend licht in de min.

Beleggers deden het rustig aan na de stevige koerswinsten van voor het weekeinde. Tegenvallende handelscijfers uit China zorgden daarbij voor enige koersdruk. Een verhoging van de Amerikaanse outlook door Standard & Poor's (S&P) kon het sentiment niet verbeteren.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel vrijwel onveranderd op 352,83 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 533,11 punten. De beurzen in Parijs en Londen zakten tot 0,2 procent. De DAX in Frankfurt deed het beter met een plus van 0,6 procent. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex een uur na de openingsbel 0,1 procent in de plus.

,,Het is erg rustig en er gebeurt weinig schokkends. Japan liet een stevig herstel zien en in Frankfurt wordt de beurs geholpen door Deutsche Telekom. Het blijft de vraag of de correctie nu klaar is. In Amsterdam hebben we al een behoorlijke tik gehad, waarbij de AEX van 372 naar 346 is gezakt. De blik blijft vooral gericht op de Amerikaanse beurzen, die naar verwachting de richting zullen bepalen”, zei handelaar Cees Smit van Today’sBeheer.

Stabiel

S&P zette de outlook van de Verenigde Staten op stabiel, van negatief. Daarmee is de deur geopend voor een verhoging van de rating naar AAA. Nu heeft S&P nog een AA+ rating voor de VS.

Deutsche Telekom won in Frankfurt 1,5 procent. Volgens mediaberichten is het Japanse telecombedrijf Softbank in gesprek met zijn Duitse branchegenoot over een mogelijke overname van T-Mobile US, de Amerikaanse dochter van Deutsche Telekom.

Mijnbouwbedrijven

In Londen werden de mijnbouwbedrijven van de hand gedaan na zwakke Chinese export- en importcijfers. Anglo American, Rio Tinto en BHP Billiton zakten tot 3 procent.

Grootste daler in de AEX was technisch dienstverlener Imtech met een verlies van 2,7 procent. Luchtvaartgroep Air France-KLM ging aan kop met een plus van 2 procent.

TNT Express

TNT Express daalde een fractie. De pakketvervoerder gaat versneld reorganiseren in Italië vanwege een verslechtering van de marktomstandigheden. Ongeveer 20 TNT-locaties in Italië worden geraakt door de ingrepen, waarbij 850 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen. In totaal heeft het bedrijf er nu nog ongeveer 3000 man in dienst.

In de MidKap verloor de producent van technisch textiel TenCate 0,2 procent. Beleggers reageerden lauw op de mededeling dat financieel topman Bert Cornelese het bedrijf verlaat. ,,Mensen weten inmiddels wel dat topman Loek de Vries de drijvende factor is bij het bedrijf. In die zin is het vertrek van Cornelese misschien ook niet echt nieuws’’, zei analist Gert Steens van SNS Securities.

De euro was 1,3193 dollar waard, tegen 1,3216 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde met 0,3 procent tot 95,76 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 104,17 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen