AFN2 okt '13 14:22

Berlusconi steunt Letta toch

Auteur: ANP Nieuws

ROME (AFN) - De Italiaanse centrumrechtse voorman en senator Silvo Berlusoni heeft uit tactische overwegingen besloten premier Enrico Letta in de Senaat te steunen.

Berlusconi zei woensdag in de Italiaanse Eerste Kamer dat hij met zijn partij PdL, Het Volk van de Vrijheid, de coalitieregering toch steunt.

Sinds het afgelopen weekeinde poogde Berlusconi Letta's nog geen half jaar oude coalitiekabinet ten val te brengen. Officieel was dat omdat hij de coalitieregering waar de PdL ook deel van uitmaakte, ervan beschuldigde de verkeerde economische maatregelen te nemen.

Maar zowel voor- als tegenstanders van de 77-jarige zakenmagnaat en ex-premier verdenken hem ervan dat hij met de dreiging Letta's kabinet in de Senaat af te keuren, vooral vecht voor zijn politieke bestaan en niet voor het landsbelang.

Splitsing

Dit heeft tot een splitsing in de gelederen van Berlusconi geleid. Die zou in een senaatsstemming duidelijk zichtbaar worden, omdat PdL-senatoren geen gehoor zouden geven aan Berlusconi's oproep tegen Letta te stemmen. Nu de PdL-senaatsfractie voor de regering-Letta stemt, blijft onduidelijk hoeveel PdL-senatoren Berlusconi de rug zouden hebben toegekeerd.

De sociaaldemocratische premier Letta heeft samen met bondgenoten in de Italiaanse Tweede Kamer ook zonder de PdL een meerderheid, maar in de Senaat niet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen