AFN5 aug '13 08:54Aangepast op 5 aug '13 09:23

'Krimp postmarkt domper op resultaat PostNL'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De sterker dan verwachte krimp van de Nederlandse postmarkt overschaduwt de beter dan verwachte resultaten van PostNL in het afgelopen kwartaal.

Dat stelde analist Marc Zwartsenburg van ING maandag.

PostNL gaf eerder op de dag aan dat de Nederlandse postmarkt vorig kwartaal met 11,3 procent is gekrompen. Voor heel het jaar rekent het bedrijf nu op een krimp van 9 tot 11 procent, in plaats van 8 tot 10 procent zoals eerder voorspeld. Zwartsenburg wees erop dat dat de prognose voor de postmarkt in ieder geval voorlopig alleen voor 2013 is bijgesteld. Hoe de krimp in de komende jaren uitpakt blijft daardoor onzeker.

De resultaten van PostNL in het tweede kwartaal waren beter dan verwacht, aldus de analist, en bevatten verder geen negatieve verrassingen. ,,Het bedrijf heeft zijn zaken onder controle, maar de krimp van de postmarkt is dieper dan verwacht'', concludeerde Zwartsenburg.

Vergelijkbare conclusies

Analisten van Rabobank trokken vergelijkbare conclusies en wezen op de toename van de nettoschuld, met 50 miljoen euro tot 1,37 miljard euro, en de hoger dan verwachte bijstorting in het pensioenfonds. Die rekening kwam uit op 46 miljoen euro, een bedrag dat in het vierde kwartaal moet worden betaald als de dekkingsgraad dit kwartaal lager blijft dan 104 procent.

Rabo verwacht dat de vrije kasstroom van PostNL in 2013 en 2014 negatief blijft.

Het aandeel PostNL noteerde maandag in de eerste handelsminuten 3,5 procent in de min op 2,69 euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen