AFN2 sep '13 15:18

Dekking pensioenfondsen blijft onder de maat

Auteur: ANP Nieuws

ROTTERDAM (ANP) - De financiële positie van Nederlandse pensioenfondsen heeft de afgelopen maand geen verbetering laten zien.

De gemiddelde dekkingsgraad kwam in augustus uit op 104 procent, onveranderd ten opzichte van de voorgaande maand en nog nipt onder het wettelijke vereiste minimum van 104,3 procent. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde Pensioenthermometer van adviesbureau Aon Hewitt.

De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre pensioenfondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Aon wijst erop dat de fondsen nu nog 4 maanden hebben om het minimaal vereiste percentage te bereiken. ,,Mocht deze minimaal vereiste dekkingsgraad niet bereikt worden, dan volgen mogelijk nieuwe kortingen op de pensioenaanspraken'', aldus de onderzoekers.

Dat de dekkingsgraad vorige maand niet is verslechterd, is te danken aan een lichte stijging van de rekenrente. Aan de hand daarvan wordt de waarde van de toekomstige verplichtingen van de pensioenfondsen bepaald. Die daalt naarmate de rente hoger staat.

De Nederlandse fondsen kwamen er in augustus volgens het adviesbureau niet beter voor te staan, door verliezen die werden geleden met staatsobligaties. Daarnaast werden de beleggingen minder waard door een daling van de aandelenkoersen wereldwijd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen