AFN19 nov '13 07:54Aangepast op 19 nov '13 08:34

‘Lagere opening AEX’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De effectenbeurs in Amsterdam opent dinsdag waarschijnlijk licht lager.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beurzen zullen met kleine verliezen beginnen in navolging van de lagere slotstanden op Wall Street. De markt wacht op een Duits vertrouwenscijfer, dat later op de ochtend verschijnt.

,,De AEX begint tot 1 punt lager. Het lijkt erop dat we een voorzichtig begin van eerste winstnemingen krijgen. Op Wall Street kreeg men gisteren al hoogtevrees op de nieuwe recordstanden. In Europa wordt nog gewacht op de Duitse ZEW-index. Voor de rest zitten we in een nieuwsarme periode, die vooral wordt overvleugeld door de Amerikaanse centrale bank“, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

In Amsterdam zal KPN mogelijk bewegen op een advieswijziging. De Zwitserse bank Credit Suisse verhoogde het beleggingsadvies voor het telecomconcern.

DSM

DSM kondigde aan samen met investeringsbedrijf JLL Partners een nieuw bedrijf op te richten. De twee combineren DSM Pharmaceutical Products (DPP), onderdeel van de farmadivisie van het speciaalchemiebedrijf, met het Amerikaanse Patheon. De naam van de nieuwe onderneming, die voor 51 procent in handen is van JLL en voor 49 procent van DSM, is nog niet bekend, maar de organisatie gaat voorlopig door het leven als NewCo.

Het Financieele Dagblad meldde dat detacheringsbedrijf DPA hoopt dat het weer om de tafel kan komen te zitten met ICT Automatisering door het vertrek van ICT-topman Carlo D’Agnolo. DPA koerst al enige tijd aan op een samengaan met ICT, maar D'Agnolo was daar tegenstander van.

ING

ING liet maandagavond weten een belang van 11,3 procent in de Braziliaanse verzekeraar SulAmérica te verkopen aan Swiss Re. De totale opbrengst van de verkoop is ongeveer 185 miljoen euro. ING houdt hier naar verwachting een boekwinst van 100 miljoen euro aan over.

De belangrijkste aandelenbeurzen in het Verre Oosten lieten dinsdag een gemengd beeld zien. In Tokio eindigde de Nikkei 0,3 procent lager. Beleggers grepen een stijging van de Japanse yen aan om wat winst te nemen na de sterke koersstijgingen van vorige week, waarbij de Japanse beurs het hoogste niveau in 6 maanden tijd bereikte.

Wall Street

De effectenbeurzen op Wall Street sloten maandag overwegend met verlies. De Dow-Jonesindex eindigde met een plusje van 0,1 procent op 15.976,02 punten. De brede S&P 500 zakte 0,4 procent tot 1791,53 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 0,9 procent in tot 3949,07 punten. Aan het begin van de dag stond de Dow voor het eerst in de historie boven de grens van 16.000 punten. De S&P 500 kwam voor het eerst hoger uit dan 1800 punten.

Op de Europese beurzen werden maandag opnieuw winst geboekt. De AEX sloot 0,4 procent hoger op 396,98 punten. De Midkap steeg 0,3 procent tot 612,47 punten. De beurzen in Londen en Parijs wonnen 0,5 en 0,7 procent. De DAX-index in Frankfurt eindigde 0,6 procent in de plus en bereikte tussentijds met 9253,68 punten een nieuw record.

De euro was dinsdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3517 dollar waard, tegen 1,3525 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 92,91 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 108,02 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen