AFN8 aug '13 11:43

Beurzen hoger in stille handel

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen lieten donderdag voorzichtige winsten zien.

Beter dan verwachte Chinese handelscijfers boden steun aan de handel. De omzetten op de beurzen waren echter laag vanwege de vakantieperiode en de graadmeters lieten daardoor in de ochtendsessie een schommelend beeld zien.

,,De AEX blijft tegen het niveau van 373 punten aanhikken. We hebben een paar dagen met hogere volumes nodig om dat niveau te doorbreken. Verder zie je meer berusting over het feit dat het stimuleringsbeleid in de VS zal worden afgebouwd. De vrees daarvoor neemt langzaam af en beleggers beginnen meer na te denken over wat dat nu echt betekent voor hun portefeuille en hoe ze zich het beste kunnen positioneren“, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,5 procent hoger op 371,62 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 544,85 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tussen 0,3 en 0,4 procent.

Grootste stijger

SBM Offshore was de grootste stijger in de AEX met een winst van 7,8 procent. De maritiem dienstverlener aan de olie- en gassector verhoogde woensdag nabeurs de omzetverwachting voor 2013. SBM verwacht nu een jaaromzet te behalen van 4,3 miljard dollar, terwijl eerder werd gerekend op 4 miljard dollar.

Vastgoedbedrijf Corio stond onderaan in de AEX met een min van 4,6 procent. De resultaten die Corio woensdagavond presenteerde waren niet goed, vindt analist Ruud van Maanen van ABN Amro. ,,Er is geen enkele reden meer om het aandeel te kopen”, concludeerde hij.

Aegon

Aegon leverde 1,6 procent in na publicatie van de kwartaalcijfers. De verzekeraar zag de nettowinst in het tweede kwartaal met 2 procent dalen tot 243 miljoen euro. De winstdaling kwam vooral door een verlies op constructies die beleggingsrisico's moeten afdekken.

In Brussel steeg Delhaize 7 procent. De Belgische supermarktgroep wist in het tweede kwartaal zowel de winst als omzet te verhogen. KBC kreeg er meer dan 6 procent bij nadat bleek dat de Belgische bank in de eerste helft van het jaar weer met winst heeft gedraaid.

Nettowinst

Commerzbank, de op een na grootste bank van Duitsland, zag zijn nettowinst vorig kwartaal kwartaal bijna geheel verdampen door voorzieningen op slechte leningen. De winst viel echter hoger uit dan verwacht en het aandeel maakte in Frankfurt een koerssprong van ruim 11 procent.

De euro was 1,3358 dollar waard, tegen 1,3325 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 104,24 dollar per vat. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper, op 106,94 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen