AFN13 jun '13 09:16Aangepast op 13 jun '13 10:54

Duurste beursbedrijven vooral uit VS

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) -De crisis heeft flinke gaten geslagen in de beurswaarde van Europese bedrijven.

Bijna de helft van de ondernemingen die 5 jaar geleden nog in de top 100 van duurste beursbedrijven stond, is daar nu weg. Nederlandse bedrijven zijn sowieso slecht vertegenwoordigd in de lijst, waarop Amerikaanse firma’s domineren. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek van accountant PwC.

Apple prijkt met een marktwaarde van 416 miljard dollar, op de eerste plaats, terwijl het bedrijf in 2008, toen de voorgaande lijst werd opgesteld, nog op plek 41 stond. Ook de tweede (ExxonMobil) en derde plek (Google) zijn voor de Amerikanen, die in totaal 43 bedrijven in de ranglijst hebben staan.

De eerste Europese onderneming is het Zwitserse Nestlé op de tiende plaats, met een beurswaarde van 233 miljard dollar. Ook de tweede Europeaan, Roche op plaats 21, is afkomstig uit Zwitserland. In 2008 stonden er nog 26 Europese bedrijven op de lijst, waarvan er nu nog 14 over zijn. Twee hebben een link met Nederland: Shell (van plek tien naar 16) en Unilever (van 61 naar 41). ING is uit de top 100 verdwenen.

Beurswaarde

In de afgelopen 5 jaar zijn het vooral technologiebedrijven, detailhandelaren en andere consumentenondernemingen die flink zijn gegroeid. Ondanks de crisis is de totale beurswaarde van de ondernemingen ook toegenomen. Kwamen firma’s in 2008 nog met een waarde van 40 miljard dollar al op de lijst voor, in 2013 is de laagste beurswaarde meer dan 70 miljard dollar. De laatste plaats is overigens voor nieuwkomer eBay.

China heeft nog een lange weg te gaan om de Verenigde Staten op dit gebied in te halen, zo blijkt uit de top 100. Weliswaar staat het Chinese Petrochina op vijf (gedaald vanaf plaats twee), maar verder bevinden zich maar acht andere bedrijven uit China op de lijst.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen