AFN2 jun '13 18:21Aangepast op 2 jun '13 18:39

Barclays helpt bij witwaszaak Liberty Reserve

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN (AFN/RTR/BLOOMBERG) - De Britse bank Barclays helpt de Amerikaanse autoriteiten in het onderzoek naar de witwaspraktijken bij geldverzender Liberty Reserve.

Dat liet de bank zondag weten.

De bank wordt niet beschuldigd van malversaties. Barclays werd vorige week geïnformeerd over het onderzoek en werkt mee, aldus een woordvoerder. De oprichter en topman van Liberty Reserve, Arthur Budovsky, had een rekening bij de Britse bank in Spanje en daarover is informatie gevraagd door de autoriteiten. Budovsky werd op 24 mei opgepakt in Spanje, maar woonde in Nederland.

Liberty Reserve, een bedrijf waarmee via digitale transacties geld kan worden verstuurd, wordt verdacht van het witwassen van 6 miljard dollar in de afgelopen 7 jaar. Volgens de Amerikaanse autoriteiten functioneerdeLiberty Reserve als bankier voor talloze criminelen. Zeven bestuurders en werknemers zijn aangeklaagd. Er vonden ook arrestaties plaats in New York en Costa Rica.

Hoofdverdachte

Budovsky is hoofdverdachte in wat de grootste internationale witwaszaak ooit wordt genoemd. Volgens de Amerikaanse opsporingsdiensten heeft hij de operaties, de financiën en de strategie van Liberty Reserve bepaald.

Liberty Reserve had zeker 1 miljoen klanten over de hele wereld, van wie minstens 200.000 in de Verenigde Staten. Criminelen konden vrijwel anoniem met grote sommen geld schuiven, aldus de aanklagers. Bij de onderneming zou onder meer geld zijn witgewassen dat was verdiend met kinderporno, drugssmokkel, verkoop van illegale en criminele software en gestolen privégegevens.

Klanten van het bedrijf moesten een naam, een geboortedatum en een adres invullen, maar hoefden verder geen bewijs van hun identiteit te tonen. De transacties vonden plaats in een digitale valuta, die vergelijkbaar is met de bitcoin. De valuta van Liberty Reserve hield echter geen verband met de bitcoin.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen