AFN8 nov '13 21:30Aangepast op 8 nov '13 22:33

Banengroei zet Wall Street op winst

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De beurzen op Wall Street zijn vrijdag met overtuigende winsten gesloten.

Beleggers reageerden positief op de onverwacht goede cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt die eerder op de dag naar buiten kwamen.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,1 procent hoger op 15.761,78 punten. De brede S&P 500 steeg 1,3 procent tot 1770,61 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 1,6 procent bij op een eindstand van 3919,23 punten.

Vorige maand werden aanzienlijk meer banen gecreëerd in de Amerikaanse economie dan verwacht. De onverwacht sterke groei kan het, door beleggers eerder zo gevreesde, besluit van de Federal Reserve om zijn stimuleringsmaatregelen te beperken dichterbij brengen. Op Wall Street kregen de positieve signalen die de cijfers gaven echter de nadruk.

Fed

Het idee dat de Fed mogelijk sneller dan verwacht zijn beleid aanpast, joeg wel de rente op Amerikaanse staatsleningen op. Het rendement op 10-jaarsleningen klom tot 2,75 procent, tegen 2,6 procent op donderdag. Ook de dollar sterkte aan, waardoor de waarde van de euro zakte. De euro werd vrijdagavond voor 1,3360 dollar verhandeld, tegen 1,3420 dollar bij het slot van Wall Street op donderdag.

Bankaandelen profiteerden van het vooruitzicht van een hogere rente als de Amerikaanse economie verder herstelt. JPMorgan Chase leidde de Dow Jones met een plus van 4,5 procent. Wells Fargo, Bank of America en Citigroup wonnen 2 tot 3 procent.

Het aandeel Twitter ging op zijn tweede handelsdag in de uitverkoop en zakte met ruim 7 procent tot 41,65 dollar. Daarmee staat het aandeel nog altijd ruimschoots boven de introductiekoers van 26 dollar.

Nasdaq

De Nasdaq werd onder meer gesteund door Salix Pharmaceuticals, dat 18 procent meer waard werd. Het bedrijf gaf aan biotechnologiebedrijf Santarus te willen kopen voor circa 2,6 miljard dollar. De koers van die partner van het Nederlandse Pharming steeg 38 procent tot 31,95 dollar, 5 dollarcent minder dan Salix per aandeel biedt.

Groupon hoorde eveneens bij de sterkere stijgers in de Nasdaq. Het interbetbedrijf werd met een koerswinst van ruim 6 procent beloond voor meevallende kwartaalcijfers. Ook het kwartaalbericht van Walt Disney viel in goede aarde. Het entertainmentbedrijf profiteerde vorig kwartaal van hogere inkomsten van zijn pretparken en van succesvolle films en werd door beleggers 2 procent hoger gezet.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,2 procent tot 94,34 dollar.

Gerelateerde artikelen