AFN6 nov '13 07:52Aangepast op 6 nov '13 08:37

‘AEX begint met kleine plus’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse effectenbeurs begint woensdag naar verwachting met een klein plusje.

Ook de andere Europese beurzen zullen licht hoger openen. De focus blijft gericht op het rentebesluit in de eurozone op donderdag en het Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag verschijnt. Op het Damrak verwerken beleggers onder meer de kwartaalcijfers van ING en Vopak.

,,We lijken weer iets hoger te gaan openen. De AEX krijgt er ongeveer 1 punt bij in navolging van de positieve stemming in Japan, waar de regering mogelijk nieuwe stimuleringsmaatregelen overweegt. Uit Europa krijgen we vandaag de inkoopmanagersindex van de dienstensector en een stroom van bedrijfsresultaten. Voor de rest is het wachten op het ECB-besluit en de arbeidsdata uit de VS“, aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

ING zag de nettowinst vorig kwartaal stevig dalen door de verkoop van de levensverzekeringsactiviteiten in Zuid-Korea. Die leverde zoals eerder gemeld een boekverlies op van 950 miljoen euro, waardoor de nettowinst met 85 procent zakte tot 101 miljoen euro. De bank en verzekeraar verwacht daarnaast de afsplitsing van zijn verzekeringsactiviteiten in 2016 af te ronden, twee jaar sneller dan eerder gedacht.

Vopak

Vopak hield bij de presentatie van de kwartaalcijfers vast aan zijn verwachting voor 2013. Het tankopslagbedrijf voorziet dat het bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten uitkomt op 730 tot 780 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat kwam in het derde kwartaal uit op 185,6 miljoen euro, tegen 196,3 miljoen euro een jaar eerder.

Naast ING en Vopak kwam ook Wolters Kluwer met een kwartaalupdate. De informatieleverancier hield daarbij vast aan de eerder uitgesproken verwachtingen voor dit jaar. Delta Lloyd, TKH Group, Kendrion, Hunter Douglas en Exact openden eveneens de boeken over het afgelopen kwartaal.

Verre Oosten

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste woensdag weinig beweging zien. Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van belangrijke gebeurtenissen later in de week. De Nikkei in Tokio was een positieve uitschieter en sloot 0,8 procent hoger. Een verzwakking van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar zorgde daarbij voor koerswinsten onder de belangrijke Japanse exportbedrijven.

De aandelenmarkten in de Verenigde Staten kwamen dinsdag nauwelijks van hun plaats. De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent lager op 15.618,22 punten. De breder samengestelde S&P 500 zakte 0,3 procent tot 1762,97 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq won 0,1 procent tot 3939,86 punten.

Europa

De belangrijkste beursgraadmeters in Europa deden eerder op de dag een stapje terug. De lagere groeiverwachting die de Europese Commissie uitsprak voor de economie in de eurolanden, zorgde voor een wat bedrukte stemming. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,5 procent lager op 391,25 punten. De MidKap eindigde met een winst van 0,3 procent op 611,70 punten. De hoofdindices in Frankfurt, Londen en Parijs daalden 0,3 tot 0,8 procent.

De euro was woensdag voor opening van de aandelenbeurzen 1,3496 dollar waard, tegen 1,3475 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 93,77 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,6 procent duurder, op 105,93 dollar.

Gerelateerde artikelen