AFN7 sep '13 14:22

Verkoop sterke drank sterk gedaald

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (AFN) - De verkoop van sterke drank in Nederland is in de eerste helft van het jaar met 10 procent gedaald tot zo’n 25 miljoen liter.

ANP
ANP

Dat heeft SpiritsNL, de vereniging van importeurs en producenten van gedistilleerd, zaterdag bekendgemaakt.

Joep Stassen, directeur van de organisatie, schrijft de daling volledig toe aan de accijnsverhoging van 6 procent, ingevoerd aan het begin van het jaar. ,,De belastinginkomsten zijn daardoor niet gestegen, maar met 5 miljoen euro gedaald’’, zegt Stassen. Hij vreest dat de tweede helft van het jaar een soortgelijke daling zal laten zien.

De door het kabinet beoogde accijnsverhoging van 5 procent voor volgend jaar noemt hij onwenselijk en uiterst onverstandig. Stassen: ,,De cijfers van dit jaar, maar ook ervaringen uit het verleden leren dat accijnsverhogingen op gedistilleerd geen geld opleveren, maar geld kosten.''

Noodklok

Het is niet voor het eerst dat de slijterijbranche de noodklok luidt over de accijnsverhoging op sterke drank. Brancheorganisatie Slijtersunie waarschuwde in juni dat daardoor zaken zullen moeten sluiten en honderden werknemers op straat komen te staan.

Ook de bierbrouwers willen af van de hogere accijns. Samen met de slijters concluderen ze dat de hogere belasting op alcohol de schatkist minder oplevert dan begroot.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen