AFN7 aug '13 08:03Aangepast op 7 aug '13 08:34

‘Lagere opening AEX’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs opent woensdag waarschijnlijk lager.

Ook de andere Europese beurzen zullen met verliezen beginnen in reactie op de negatieve stemming in Azië en New York. In Amsterdam brachten ING, Delta Lloyd en Corbion de resultaten naar buiten.

,,De AEX opent zo’n 1 punt lager in navolging van de verliezen op Wall Street en Azië. De beurzen staan op hoge niveaus en beleggers zullen af en toe wat winst nemen. Ook hebben enkele bestuurders van de Federal Reserve laten doorschemeren dat de Amerikaanse centrale bank vanaf september minder obligaties zal gaan opkopen”, aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

ING zag de nettowinst in het tweede kwartaal met bijna 40 procent dalen tot 788 miljoen euro. Het onderliggend resultaat voor belastingen nam met 1,3 procent af tot 1,29 miljard euro. Volgens scheidend topman Jan Hommen heeft de bank en verzekeraar het afgelopen kwartaal weer goede voortgang heeft gemaakt bij de verbetering van de operationele prestaties.

Corbion

Corbion, het voormalige CSM, heeft zijn omzet en bedrijfsresultaat in het tweede kwartaal weten te verhogen ten opzichte van het voorgaande jaar. De omzet van de producent van voedingsingrediënten en chemicaliën groeide met 2,4 procent tot 190 miljoen euro.

Ook verzekeraar Delta Lloyd opende de boeken. De verzekeraar boekte afgelopen halfjaar een nettoverlies van 103 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 942 miljoen euro.

Verre Oosten

De aandelenmarkten in het Verre Oosten gingen woensdag omlaag in navolging van de lagere slotstanden op Wall Street. Vooral de Nikkei in Tokio ging flink onderuit en eindigde 4 procent in de min. Een stijging van de Japanse yen zorgde voor stevige koersverliezen onder de Japanse exportbedrijven.

De aandelenbeurzen op Wall Street verkeerden dinsdag in mineur. De graadmeters boekten verliezen, onder meer na opmerkingen van een Fed-bestuurder over het afbouwen van het monetaire steunprogramma. Onzekerheid over de Fed-programma's speelde de handel parten.

Dow

De Dow-Jonesindex sloot 0,6 procent lager op 15.518,74 punten. De S&P 500-index eindigde eveneens 0,6 procent lager op 1697,37 punten en technologiebeurs Nasdaq verloor 0,7 procent tot 3665,77 punten.

Op de Europese aandelenbeurzen werden eerder op de dag ook verliezen geleden. De lagere opening van de handel op Wall Street en tegenvallende cijfers van Duitse bedrijven drukten op de handel. In Amsterdam werden de kwartaalcijfers van DSM wel goed ontvangen.

AEX

De AEX-index in Amsterdam, die maandag nog op de hoogste stand van het jaar eindigde, sloot 0,3 procent lager op 371,38 punten. De MidKap daalde 0,8 procent tot 547,44 punten. De beurs in Parijs verloor 0,4 procent, terwijl Londen 0,2 procent lager sloot. De graadmeter in Frankfurt eindigde met een verlies van 1,2 procent.

De euro was woensdag voor opening van de aandelenbeurs 1,3309 dollar waard, tegen 1,3295 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie bleef stabiel op 105,35 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper, op 107,88 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen