AFN4 okt '13 09:20Aangepast op 4 okt '13 09:46

AEX begint licht lager

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse effectenbeurs is vrijdag licht lager begonnen.

Ook de andere Europese effectenmarkten lieten weinig beweging zien. De vrees dat de begrotingscrisis in de Verenigde Staten langer gaat duren dan verwacht, drukt op de beurskoersen. Het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat voor vrijdag op het programma stond, is vanwege de sluiting van de overheidsdiensten in de VS tot nader order uitgesteld.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,1 procent lager op 374,37 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 576,53 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen verloren tot 0,2 procent, Parijs steeg 0,2 procent.

Grootste stijger in de AEX was maritiem dienstverlener SBM Offshore. Het aandeel won ruim 3 procent na een adviesverhoging door Morgan Stanley. Luchtvaartgroep Air France-KLM stond onderaan met een min van 0,9 procent. Air France presenteert vrijdag een nieuw plan aan de vakbonden om verder banen te schrappen. Dat meldde de krant Les Echos. Daarbij zou de luchtvaartmaatschappij in totaal 1800 man grondpersoneel extra willen ontslaan.

Shell

Olieconcern Shell leverde 0,2 procent in. Shell, BP en een aantal Amerikaanse olieconcerns lieten weten dat zij het merendeel van hun personeel uit de Golf van Mexico evacueren. De reden daarvoor is de naderende tropische storm Karen die volgens de meteorologische dienst in Miami mogelijk vrijdag orkaankracht bereikt.

In de MidKap sloot uitzender USG People de rij met een verlies van 2,6 procent. Vastgoedbedrijf Eurocommercial Properties ging aan kop met een winst van 0,8 procent.

DPA

Op de lokale markt won DPA meer dan 2 procent. De detacheerder neemt de activiteiten van ingenieursbureau Technipower over. Een overnameprijs werd niet gegeven. De 53 werknemers van Technipower treden in dienst bij een nieuwe tak van DPA, genaamd DPA Technipower. Naar verwachting draagt Technipower direct bij aan de winstgevendheid.

In Londen leverde vloerbedekkingsspecialist Carpetright bijna 10 procent in na een winstalarm en de bekendmaking van het vertrek van de topman.

De euro was 1,3623 dollar waard, tegen 1,3637 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 103,09 dollar per vat. Brentolie zakte ook 0,2 procent in prijs, tot 108,81 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen