AFN25 sep '13 10:06Aangepast op 25 sep '13 10:41

'JPMorgan wil serie aanklachten schikken'

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (AFN/BLOOMBERG) - JPMorgan Chase is met de autoriteiten in de Verenigde Staten in gesprek over een schikking van 4 miljard dollar (bijna 3 miljard euro).

Daarmee zou de Amerikaanse bank in één klap een serie aanklachten over wangedrag op de hypotheekmarkt af willen kopen. Dat meldde de Britse zakenkrant Financial Times woensdag op gezag van bronnen die bekend zijn met de kwestie.

JPMorgan wordt onder meer op de huid gezeten door het Amerikaanse ministerie van Justitie en het Openbaar Ministerie in de staat Californië. De Californische aanklagers zouden dinsdag een rechtszaak aanspannen. Dat ging niet door omdat de gesprekken over een schikking weer op gang kwamen.

De aanklachten hebben betrekking op de rol die JPMorgan speelde op de Amerikaanse hypotheekmarkt, waarbij de bank zogenoemde 'rommelhypotheken' verkocht. Deze financiële producten waren de bron van de kredietcrisis, die in 2007 losbarstte.

Reputatie

Het streven naar een schikking in de hypotheekzaak lijkt erop te duiden dat JPMorgan probeert schoon schip te maken en zijn reputatie op te poetsen.

Vorige week betaalde de Amerikaanse bank in totaal 920 miljoen dollar aan toezichthouders in de VS en Groot-Brittannië in de affaire rond 'London Whale', de bijnaam van een medewerker van JPMorgan in Londen die 6 miljard dollar verloor bij de handel in derivaten. De bank werd in deze zaak onder meer verweten onvoldoende toezicht te hebben gehouden op zijn handelaren die met boekhoudkundige trucs probeerden de enorme verliezen te verbergen.

Gerelateerde artikelen