AFN4 okt '13 21:36Aangepast op 4 okt '13 22:21

Effectenbeurzen Wall Street veren op

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (AFN) - De aandelenmarkten op Wall Street herstelden zich vrijdag, de vierde dag sinds de Amerikaanse federale overheid grotendeels op slot ging, van de stevige verliezen van een dag eerder.

EPA
EPA

De vrees dat de zogenoemde shutdown een nieuwe recessie inluidt, leek naar de achtergrond te zijn gedrongen.

Leidende Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent hoger op 15.072,58 punten. De breder samengestelde S&P 500 steeg 0,7 procent tot 1690,50 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,9 procent omhoog tot 3807,75 punten.

Hoewel een oplossing voor de politieke impasse in Washington nog niet in zicht is, lijken beleggers van de eerste schrik bekomen. In ieder geval zijn de Democraten en de Republikeinen het erover eens dat de gevolgen van de sluiting beperkt moeten worden. Zo krijgen ambtenaren die met verlof zijn gestuurd, waarschijnlijk achteraf wel hun salaris.

Banenrapport

Normaal gesproken zou de handel in het teken staan van het maandelijkse banenrapport van de overheid, maar dat werd wegens de sluiting van veel overheidsdiensten niet gepubliceerd. Omdat de Federal Reserve zijn stimuleringsbeleid heeft gekoppeld aan de werkgelegenheid, wordt naar die cijfers doorgaans reikhalzend uitgekeken.

Entertainmentgroep Walt Disney was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen met een plus van 2 procent. Ook vliegtuigbouwer Boeing, chemieconcern DuPont en de bank JPMorgan Chase waren gewild met koerswinsten tussen de 1,4 en 1,7 procent.

Wal-Mart

Detailhandelaar Wal-Mart verloor 0,5 procent en stond daarmee onderaan de Dow. Farmaceut Merck, industrieconcern General Electric en financieel concern Goldman Sachs leverde tot 0,3 procent in.

De euro was 1,3550 dollar waard, tegen 1,3570 dollar bij het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,3 procent tot 103,61 dollar. Een vat Brentolie van 159 liter bracht op de termijnmarkt 109,33 dollar op. Ook dat is een stijging van 0,3 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen