AFN11 jun '13 19:58Aangepast op 11 jun '13 20:25

Google koopt Waze

Auteur: ANP Nieuws

PALO ALTO (AFN) - Google heeft de Israëlische producent van navigatiesoftware Waze overgenomen.

Dat maakte de onderneming dinsdag bekend zonder financiële details te noemen. Eerder deze week meldden ingewijden al dat Google zo’n 1,1 miljard dollar (zo’n 833 miljoen euro) voor Waze betaalt.

Met de overname wil Google concurrenten als Apple en Facebook voorblijven. Ook deze bedrijven zouden interesse hebben getoond in Waze. De mobiele app van het bedrijf waarschuwt automobilisten voor bijvoorbeeld verkeersopstoppingen en wijst hen dan op alternatieve routes. Waze maakt onder meer gebruik van informatie van weggebruikers.

Facebook zou Waze eerder dit jaar al iets minder dan 1 miljard dollar hebben geboden, meldden bronnen. Analisten wijzen er op dat de concurrentie tussen Google en Facebook steeds verder toeneemt.

Het kopen van Waze zal ook de overnamespeculatie rondom het Nederlandse navigatiebedrijf TomTom opnieuw voeden, zo denken marktkenners. De afgelopen weken stond TomTom al op de radar van beleggers door de geruchtenstroom rondom Waze, dat toen nog overnameprooi was. Nu de deal rond is, is TomTom de enige onafhankelijke aanbieder van navigatiediensten die wereldwijd actief is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen