AFN3 okt '13 15:59Aangepast op 3 okt '13 16:40

Amper beweging op beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen kwamen donderdag amper van hun plaats.

Positieve economische berichten uit China en de eurozone boden enige steun aan de handel. De stemming bleef echter voorzichtig door de toenemende bezorgdheid over de politieke impasse in de Verenigde Staten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot 0,3 procent lager op 375,13 punten. De MidKap leverde ook 0,3 procent in, tot 576,82 punten. De beurs in Parijs verloor 0,6 procent. De DAX in Frankfurt daalde 0,3 procent en de FTSE-index in Londen steeg 0,3 procent. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex een uur na de opening 0,8 procent in de min.

,,Al met al is het een meevallende beursdag. Er zijn geen echte grote ontwikkelingen en de beurzen blijven dicht bij huis. Niemand wil grote verkooporders plaatsen en men wacht op hoe het verder afloopt in de VS. Per saldo blijft de onderliggende teneur redelijk positief. De economie is aan de beterende hand en de derdekwartaalcijfers van de bedrijven zullen naar verwachting ook een verbetering laten zien'', zei analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

China

In China bleek dat de inkoopmanagersindex van de dienstensector in september is gestegen naar het hoogste niveau in 6 maanden tijd. Daarnaast bleek dat de economische activiteit in de eurozone vorige maand iets sterker is toegenomen dan eerder werd gemeld. Ook stegen de detailhandelsverkopen in de eurozone in augustus sterker dan verwacht.

Sterkste stijger in de AEX was chipmachinemaker ASML met een winst van 1 procent. Imtech volgde met een plus van 0,7 procent. De technisch dienstverlener eist het bedrag van 22 miljoen euro op dat het bedrijf nog tegoed heeft van Adventure World Warsaw in Polen. Air France-KLM stond onderaan in de AEX met een min van 2,3 procent.

Plus

In de MidKap ging industrieel toeleverancier Aalberts Industries aan kop met een plus van 1 procent. Grootste dalers waren bouwbedrijf BAM en verzekeraar Delta Lloyd met verliezen van 1,2 procent.

In Londen klom BP 1,5 procent. De Britse oliemaatschappij heeft een juridische overwinning behaald in een lopende zaak over het uitbetalen van schadevergoedingen als gevolg van de olieramp in de Golf van Mexico in 2010.

De euro was 1,3604 dollar waard, iets meer dan bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 103,61 dollar er vat. Brentolie was met 109,36 dollar per vat 0,2 procent duurder dan aan het begin van de dag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen