AFN6 jun '13 17:48

ECB zet beurzen op verlies

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn donderdag opnieuw met verlies gesloten.

Beleggers reageerden teleurgesteld op het uitblijven van nieuwe stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB).

In Amsterdam eindigde de AEX-index 1 procent lager op 349,58 punten. De Midkap zakte ook 1 procent, tot 527,82 punten. De graadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tussen 1 en 1,3 procent. De aanhoudende onrust in Turkije zette de aandelenbeurs van Istanbul op een verlies van bijna 5 procent.

De ECB hield donderdag zoals verwacht zijn rentetarieven ongewijzigd. De bank zag daarbij ook af van andere maatregelen die de kredietmarkten in de eurozone uit het slop kunnen trekken. Volgens ECB-president Mario Draghi liggen er plannen klaar, maar is er vooralsnog geen reden ze uit te voeren. De ECB gaf verder aan dat de economie in de loop van het jaar geleidelijk kan aantrekken en verhoogde de verwachting voor de economische groei in de eurolanden in 2014 een fractie, naar 1,1 procent. Dit jaar valt de krimp echter iets sterker uit dan eerder gedacht.

KPN

KPN prijkte bovenaan de AEX met een koerswinst van bijna 5 procent. Eerder deze week zakte de beurswaarde van het telecomconcern nog tot het laagste niveau sinds september 2011.

DE Master Blenders klom 0,9 procent tot 12,27 euro. De overname van het koffie- en theebedrijf komt dichterbij, bleek donderdag uit een update van het biedingsproces. De Duitse investeerder Joh. A. Benckiser gaf eerder dit jaar aan 12,50 euro te bieden om DE helemaal in handen te krijgen.

ING

Financiële fondsen deden het slecht op de Europese beurzen. ING en Aegon stonden in de onderste regionen van de AEX met minnen van 2 tot 3 procent. In de MidKap zakte verzekeaar Delta Lloyd 2,5 procent. In deFrankfurtse DAX-index sloten Deutsche Bank, Commerzbank en verzekeraar Allianz de rij met verliezen van ruim 2 procent. In Parijs gold hetzelfde voor de belangrijkste Franse financiële bedrijven. In Londen verloorBarclays meer dan 4 procent.

De euro was 1,3205 dollar waard, tegen 1,3087 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,3 procent tot 94,99 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent duurder, op 103,63 dollar.

Gerelateerde artikelen