AFN7 jun '13 15:00

‘Wall Street begint hoger na banencijfer’

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York zullen vrijdag naar verwachting licht hoger beginnen.

De handel staat in het teken van het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat iets beter uitviel dan verwacht.

Voor opening van de markt bleek dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in mei met 175.000 banen is gegroeid. De banengroei was daarmee iets sterker dan verwacht. Economen voorspelden een aanwas van 163.000 nieuwe banen. Voor april werd de banengroei echter neerwaarts bijgesteld van 165.000 naar 149.000 banen. Ook steeg de werkloosheid in de VS vorige maand tot 7,6 procent, terwijl was gerekend op een stabilisering op 7,5 procent.

Het banencijfer vormt een belangrijke indicator voor de looptijd van het stimuleringsbeleid van de Federal Reserve. Fed-voorzitter Ben Bernanke heeft namelijk laten weten dat het ruime stimuleringsbeleid van de Amerikaanse centrale bank kan worden teruggeschroefd indien de arbeidsmarkt een aanhoudende verbetering laat zien.

De openingsindicatoren wijzen op winsten tussen 0,3 en 0,5 procent voor de Amerikaanse beurzen. Wall Street wist donderdag hoger te eindigen. In aanloop naar de banencijfers van de Amerikaanse overheid werden aanvankelijke verliezen in de middaghandel weggepoetst. De Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent hoger op 15.040,62 punten.

Gerelateerde artikelen