AFN3 jun '13 10:19

Krimp industrie eurozone neemt af

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN (AFN) - De krimp van de industriële sector van de eurozone is in mei afgenomen, vooral dankzij een lichte verbetering in Duitsland en Frankrijk.

De sector krimpt echter nog steeds. Dat blijkt uit definitieve cijfers die het Britse onderzoeksbureau Markit maandag bekendmaakte.

De inkoopmanagersindex, die de bedrijvigheid weerspiegelt, steeg van 46,7 in april tot 48,3. Eerder werd een voorlopige stand van 47,8 gemeld voor mei. Een stand onder 50 duidt op krimp, een stand daarboven op groei. De index staat al sinds juli 2011 onder 50 punten. De Duitse inkoopmanagersindex steeg van 49,0 tot 49,4 en de Franse barometer verbeterde van 45,5 tot 46,4.

Economen zien het indexcijfer over mei als bevestiging dat de eurozone zich ontworstelt aan de al 18 maanden durende recessie. Zij voorzien het einde in het lopende kwartaal, een periode waarin de economie stagneert, gevolgd door groei in het derde kwartaal. Hoofdeconoom Chris Williamson van Markit vindt vooral de mate waarin de krimp is afgenomen bemoedigend. Hij waarschuwt echter dat ,,de sector bij lange na nog niet gestabiliseerd lijkt en daarom een remmende werking zal hebben op de economie.''

President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) zei maandag tijdens een bijeenkomst in Shanghai dat er ,,enkele signalen zijn van mogelijk stabilisatie.'' De ECB gaat er in een basisscenario van uit dat de economie later dit jaar in zeer bescheiden mate zal aantrekken.

Gerelateerde artikelen