AFN26 sep '13 14:17Aangepast op 26 sep '13 14:33

'Nokia mogelijk in zee met Alcatel-Lucent'

Auteur: ANP Nieuws

HELSINKI (AFN) - Nokia overweegt na de voorgenomen verkoop van zijn mobieltjestak aan Microsoft de handen ineen te slaan met de Franse fabrikant van netwerk- en communicatieapparatuur Alcatel-Lucent.

EPA
EPA

Dat meldde persbureau Bloomberg donderdag op gezag van ingewijden. Concrete gesprekken worden evenwel nog niet gevoerd.

Nokia houdt na de miljardendeal met Microsoft alleen zijn activiteiten over als fabrikant van apparatuur voor draadloze netwerken. De voornaamste concurrenten van het Finse bedrijf op dat terrein zijn Ericsson uit Zweden en Huawei uit China. Een combinatie met (delen van) Alcatel-Lucent zou Nokia een veel sterkere marktpositie geven, menen analisten.

De Franse branchegenoot kampt al jaren met aanhoudende verliezen. Topman Michel Combes kondigde eind juli drastische maatregelen aan om daar verandering in te brengen, waaronder een mogelijke verkoop van bedrijfsonderdelen. Nokia zou daar volgens marktvorsers een mooie prijs voor kunnen neerleggen. Het ontvangt in totaal ruim 5,4 miljard euro van Microsoft voor zijn mobiele tak en patenten op dat terrein.

Nokia was ooit veruit de grootste fabrikant van mobiele telefoons ter wereld. De opkomst van de smartphone maakte een einde aan die hegemonie omdat het Finse technologiebedrijf de slag op dat gebied volkomen miste. Toch hoopt Microsoft met de overname zijn positie als producent van hardware te versterken.

Gerelateerde artikelen