AFN3 okt '13 09:18Aangepast op 3 okt '13 09:43

AEX opent met winst

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse effectenbeurs is donderdag met winst geopend.

Ook de andere Europese effectenmarkten begonnen overwegend licht hoger. Een positief cijfer over de Chinese dienstensector bood enige steun aan de handel. De stemming bleef wel terughoudend door de toenemende bezorgdheid over de politieke impasse in de Verenigde Staten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent hoger op 376,91 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 579,61 punten. De beurzen in Frankfurt, en Londen stegen 0,1 en 0,3 procent. De CAC40-index in Parijs zakte 0,2 procent.

De Amerikaanse president Barack Obama staat niet open voor budgetonderhandelingen met het Congres, totdat er een wet is aangenomen die de overheid weer op gang laat komen. Dat zei hij woensdag in een interview op tv-zender CNBC over de 'shutdown' en het schuldenplafond van de overheid. Wall Street moet zich volgens Obama bovendien echt zorgen maken over wat er momenteel in Washington aan de hand is.

Cijfers

Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de inkoopmanagersindex van de dienstensector in het land in september is gestegen naar het hoogste niveau in 6 maanden tijd. Economen zien in het cijfer een nieuw bewijs dat de economische groei in China weer vaart krijgt, na twee kwartalen van vertraging. Later op de dag zal ook de inkoopmanagersindex van de dienstensector in de eurozone bekend worden gemaakt.

In Londen klom BP 1,2 procent. De Britse oliemaatschappij heeft een juridische overwinning behaald in een lopende zaak over het uitbetalen van schadevergoedingen als gevolg van de olieramp in de Golf van Mexico in 2010. Een rechter in New Orleans heeft voorlopig alle betalingen onder een bepaalde overeenkomst stopgezet in afwachting van nader onderzoek. Dat meldde de krant Financial Times donderdag.

Stijger

Grootste stijger in de AEX was Imtech met een winst van 2,8 procent. De technisch dienstverlener eist het bedrag van 22 miljoen euro op dat het bedrijf nog tegoed heeft van Adventure World Warsaw (AWW). Het gaat daarbij om het geld dat Imtech nog tegoed heeft voor de beloofde werkzaamheden voor de aanleg van het megapretpark Adventure World in Polen.

De euro was 1,3595 dollar waard, evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 103,53 dollar per vat. Brentolie zakte 0,4 procent tot 108,80 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen