AFN12 jun '13 17:15

Beurzen geven lichte winsten prijs

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese effectenbeurzen doken woensdag laat in de middag alsnog in het rood, na de hele dag op lichte winst te hebben gestaan.

De stemming was de hele dag al wat terughoudend door de onzekerheid over de voortzetting van het stimuleringsbeleid van de centrale banken.

De AEX-index in Amsterdam noteerde tegen het einde van de handel 0,8 procent lager op 347,52 punten. De MidKap stond bijna vlak op 527,97 punten. De hoofdindices in Londen, Frankfurt en Parijs verloren 0,4 tot 1,1 procent. In New York stond de Dow-Jonesindex anderhalf uur na aanvang van de handel 0,1 procent in de min.

,,Er gebeurt niet zoveel op de beurzen. De vrees voor het afbouwen van de steunmaatregelen is volgens mij een beetje overtrokken en de aandelen lopen daar iets teveel op vooruit. Zo goed gaat het nog niet en het kan nog wel even duren voor de steun wordt teruggedraaid. De Fed komt volgende week met een rentebesluit gevolgd door een persbijeenkomst van voorzitter Bernanke. Tot die tijd zal het waarschijnlijk onrustig blijven op de markten“, zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Heineken

In de AEX ging bierbrouwer Heineken aan kop met een plus van 0,6 procent. Sterkste dalers waren luchtvaartgroep Air France-KLM, verzekeraar Aegon en roestvrijstaalproducent Aperam met verliezen tussen 2,8 en 3,3 procent.

Kabel Deutschland steeg bijna 9 procent in Frankfurt. Het Britse telecombedrijf Vodafone bevestigde de Duitse kabelexploitant te hebben benaderd met een overnamevoorstel. Volgens Vodafone is er zekerheid dat er uiteindelijk een officieel bod wordt uitgebracht. Vodafone verloor in Londen meer dan 5 procent.

Inditex

In Madrid steeg Inditex 4 procent. Het Spaanse moederbedrijf van winkelketen Zara heeft in het eerste kwartaal flink last gehad van de aanhoudende kou in Europa. De winstgroei van het grootste modeconcern ter wereld was de zwakste in de afgelopen vijf kwartalen en viel lager uit dan analisten hadden verwacht. Inditex liet echter weten voor 2013 een stabiele winstmarge te voorzien.

Hennes & Mauritz (H&M) daalde in Stockholm 0,4 procent. De Zweedse concurrent van Inditex boekte in het tweede kwartaal van zijn boekjaar een vrijwel vergelijkbare omzet als een jaar eerder.

De euro was 1,3315 dollar waard, tegen 1,3273 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 95,67 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent duurder, op 103,40 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen