AFN6 nov '13 07:30Aangepast op 6 nov '13 11:39

ING verwacht snellere splitsing

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - ING verwacht de afsplitsing van zijn verzekeringsactiviteiten in 2016 af te ronden, 2 jaar sneller dan eerder gedacht.

ANP
ANP

Dat meldde de bank en verzekeraar woensdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

In verband met de door de Europese Commissie afgedwongen herstructurering heeft ING al een groot deel van zijn Aziatische verzekeringsactiviteiten verkocht en wordt gewerkt aan de beursgang van de Europese verzekeraar. ING verwacht dat onderdeel volgend jaar naar de markt te kunnen brengen en de verzelfstandiging eind 2016 te hebben afgerond. Bij de beursgang van de Europese activiteiten worden nu ook de levensverzekeringsactiviteiten in Japan betrokken.

ING zag de nettowinst vorig kwartaal stevig dalen door de verkoop van de levensverzekeringsactiviteiten in Zuid-Korea. Die leverde zoals eerder gemeld een boekverlies op van 950 miljoen euro, waardoor de nettowinst met 85 procent zakte tot 101 miljoen euro. De onderliggende winst ging bijna 6 procent omhoog tot 891 miljoen euro.

Onderliggende brutowinst

De onderliggende brutowinst van de bankactiviteiten was met 1,1 miljard euro ongeveer even hoog als een jaar eerder. De winst van de verzekeringsactiviteiten in Europa en Azië steeg van 10 miljoen naar 136 miljoen euro.

Bestuursvoorzitter Ralph Hamers sprak van ,,solide resultaten in een zwakke economische omgeving''. ING ziet de economische omstandigheden wel iets verbeteren, maar verwacht de komende tijd geen verbetering in de risicokosten.

Kapitaalpositie

ING verbeterde zijn kapitaalpositie in het afgelopen kwartaal verder en kondigde in dat verband woensdag aan diverse uitstaande achtergestelde leningen te herstructureren. Daardoor zal de volgende afbetaling van staatsschuld, waarschijnlijk in maart 2014, hoger zijn dan eerder gemeld. De laatste afbetaling, in mei 2015, zal lager uitvallen. Het totaalbedrag dat wordt afgelost blijft ongewijzigd.

ING betaalde woensdag zoals aangekondigd 1,1 miljard euro aan staatssteun af. Daarvan bestaat 750 miljoen euro uit aflossing van de staatssteun, het overige bedrag bestaat uit een premie en rente. Met de betaling komt de totale betaling aan de Staat tot dusver op 11,3 miljard euro, waarvan 2,8 miljard euro rente.

De kapitaalratio (core tier 1) van het concern stond eind september op 12,1 procent. Dat cijfer is gecorrigeerd voor de afbetaling van staatssteun ter waarde van 1,1 miljard euro die donderdag werd voldaan en de afwikkeling van de verkoop van de Amerikaanse Alt-A-portefeuille.

Gerelateerde artikelen