AFN7 nov '13 15:21

ECB verwacht dat lage inflatie aanhoudt

Auteur: ANP Nieuws

FRANKFURT (AFN) - De inflatie in de eurozone blijft de komende tijd bijzonder laag.

EPA
EPA

Dat zei de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, donderdag in een toelichting op de renteverlaging van de ECB.

De daling van de inflatie in oktober was volgens Draghi sterker dan verwacht. In de eurozone zakte de inflatie vorige maand tot gemiddeld 0,7 procent. Dat is aanzienlijk lager dan het niveau van ongeveer 2 procent waar de ECB naar streeft. In dat kader nam de ECB de onverwachte stap om de rente al deze maand te verlagen.

Draghi herhaalde zijn belofte dat de rente nog een lange periode niet zal stijgen. Hij benadrukte verder dat de ECB alle instrumenten zal gebruiken om aan zijn doelstellingen te voldoen. In dat verband is besloten de mogelijkheden voor banken om ongelimiteerd geld te lenen bij de ECB tot midden 2015 te verlengen.

Deflatie

Volgens Draghi is er nog geen sprake van deflatie in de eurolanden. ,,Dan hebben we het over aanhoudende, zichzelf versterkende prijsdalingen in veel categorieën van goederen. Dat zien we nog niet'', stelde Italiaanse centralebankpresident. Deflatie wordt gezien als een bedreiging voor het economisch herstel in de eurozone. In een situatie met aanhoudend dalende prijzen nemen de consumentenbestedingen af, terwijl het steeds moeilijker wordt om schulden af te lossen.

De meeste indicatoren wijzen nog altijd op een voorzichtig herstel van de Europese economie, gaf Draghi aan. De groei blijft echter kwetsbaar en ongelijk verdeeld.

Gerelateerde artikelen