AFN20 nov '13 17:52Aangepast op 20 nov '13 18:10

Europese beurzen verdeeld in tamme handel

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenmarkten eindigden woensdag verdeeld, zonder al te grote koersuitslagen.

Beleggers wachtten de notulen af van de jongste bestuursvergadering van de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, die pas na sluiting van de handel worden gepubliceerd.

Op het Damrak in Amsterdam sloot de leidende AEX-index 0,3 procent hoger op 396,54 punten. De MidKap eindigde nagenoeg onveranderd op 610,89 punten. De hoofdgraadmeters in Londen en Parijs sloten de handelsdag tot 0,2 procent lager af, terwijl die in Frankfurt 0,1 procent steeg.

Aanwijzingen

Beleggers hopen in het verslag van de laatste Fed-vergadering aanwijzingen te vinden hoe lang de centrale bank zijn steunprogramma van 85 miljard dollar per maand nog zal voortzetten. Voorzitter Ben Bernanke, die in januari plaats maakt voor Janet Yellen, zei dinsdag dat in elk geval de rente waarschijnlijk nog lange tijd dicht bij de nul blijft staan.

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam was Air France-KLM de sterkste stijger met een winst van 1,4 procent. De sterkste daler was telecombedrijf KPN met een min van 2,3 procent. De Duitse kartelwaakhond liet weten zelf onderzoek te willen doen naar de overname van KPN-dochter E-Plus aan Telefónica, in plaats van de Europese Commissie.

In de MidKap was Boskalis de grote winnaar met een koersstijging van 35 procent. De baggeraar en maritiem dienstverlener maakte bekend dat de eerder aangekondigde samenwerking met VolkerWessels is begonnen. De sterkste daler was vastgoedfonds Nieuwe Steen met een verlies van 4,4 procent.

Tie Kinetix

Op de lokale markt leverde Tie Kinetix 8,5 procent in. Het softwarebedrijf heeft in het afgelopen kwartaal opnieuw verlies geleden. Het verlies over het nu afgesloten gebroken boekjaar 2013 liep daardoor op tot 1,3 miljoen euro.

De euro stond aan het einde van de beurshandel in Europa op 1,3455 dollar, tegen 1,3530 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 93,77 dollar per vat. Brentolie werd 0,8 procent duurder en bracht per vat van 159 liter 107,81 dollar op.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen