AFN6 aug '13 14:45Aangepast op 6 aug '13 15:39

Handelstekort VS sterk gedaald

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (AFN/RTR/BLOOMBERG) - Het handelstekort van de Verenigde Staten is in juni gedaald tot 34,2 miljard dollar (25,7 miljard euro), tegen 44,1 miljard dollar een maand eerder.

ANP
ANP

Dat werd dinsdag gemeld door het Amerikaanse ministerie van Handel.

Het tekort kwam daarmee uit op het laagste niveau sinds oktober 2009. De daling van het handelstekort bedroeg procentueel 22,4 procent, de sterkste afname sinds februari 2009.

Economen hadden in doorsnee voor juni op een tekort op de Amerikaanse handelsbalans gerekend van 43,5 miljard dollar. Het cijfer van mei werd aangepast van een eerder gemeld tekort van 45 miljard dollar.

Import

De Amerikaanse import had in juni een waarde van 225,4 miljard dollar. Dat was 2,5 procent minder dan een maand eerder. De VS voerden minder olieproducten en consumentengoederen in.

De export van de VS kwam uit op 191,2 miljard dollar, 2,2 procent meer dan in mei. Dat was onder meer te danken aan een toegenomen buitenlandse verkoop van kapitaalgoederen en meer dienstverlening aan buitenlandse klanten. De waarde van de Amerikaanse export bereikte daarmee een recordniveau.

De Amerikaanse export naar de EU ging in juni met 1,5 procent omhoog. De uitvoer naar China steeg met 4,5 procent. De import vanuit China naar de VS zakte met 2,2 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen