AFN9 aug '13 07:21Aangepast op 9 aug '13 11:00

Mexicaanse miljardair wil KPN overnemen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Mexicaanse miljardair Carlos Slim heeft zijn zinnen definitief gezet op de Nederlandse telecomreus KPN.

ANP
ANP

Zijn bedrijf América Móvil deed vrijdag een bod van 2,40 euro per aandeel op alle aandelen die het nog niet in bezit heeft. AMX, zoals het concern ook wel wordt genoemd, had al bijna 30 procent van KPN in handen.

Het bod waardeert het deel van KPN dat nog niet in het bezit is van het Mexicaanse bedrijf op zo'n 7,2 miljard euro. AMX investeerde vorig jaar al zo'n 4 miljard euro in KPN voor zijn huidige belang, na een door KPN afgewezen bod van 8 euro per aandeel. Daarna kelderde de koers. Slim doet zijn bod nu gestand bij een belang van meer dan 50 procent, maar volgens marktkenners rekent hij op een overname van alle aandelen.

KPN zei vrijdag het overnamebod te bestuderen. Het onderzoekt verder alle strategische opties die beschikbaar zijn, maar wilde dat verder niet specificeren. América Móvil benadrukte dat het de steun van het bestuur van KPN zou verwelkomen. Het bod wordt naar verwachting in september officieel gelanceerd.

Afketsen

Marktkenners signaleren een aantal opties waarmee een mogelijke overname nog zou kunnen afketsen. Zo kan de overheid ingrijpen, maar zo'n stap uit Den Haag wordt niet verwacht. Ook een bod van een tegenpartij is nog mogelijk maar wordt door marktvorsers niet heel reëel geacht.

Verder heeft KPN een onafhankelijke stichting die een beschermingsconstructie op kan tuigen. In documenten van KPN staat dat deze 'Stichting preferente aandelen B KPN' de verantwoordelijkheid heeft het bedrijf te beschermen tegen zaken die ,,de continuïteit, onafhankelijkheid en identiteit'' in gevaar brengen. De Stichting kan zogenoemde preferente aandelen omzetten in stukken met stemrecht en zo tegen een overname ingaan. Een woordvoerder van deze organisatie was vrijdag niet direct bereikbaar.

Afspraak

Het Mexicaanse bedrijf beëindigde onlangs een afspraak met KPN waarbij het zijn belang niet boven de 30 procent uit mocht brengen. Dat gebeurde nadat KPN bekend had gemaakt de Duitse tak E-Plus te willen verkopen aan het Spaanse Telefónica. América Móvil is naar verluidt zeer kritisch over die stap, maar liet vrijdag weten de transactie nog te bestuderen.

Marktkenners waren de afgelopen tijd erg sceptisch over een bod op heel KPN door zijn grootaandeelhouder. Door de investering zou de schuld van AMX zo toenemen, dat de kredietwaardigheid van de onderneming bij de grote kredietbeoordelaars in gevaar zou komen. Dat maakt het voor bedrijven bijvoorbeeld duurder om geld te lenen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen