AFN3 jun '13 15:48Aangepast op 3 jun '13 16:52

Beurzen dringen verliezen terug

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen doken maandag in de loop van de middaghandel weer verder in het rood.

Tegenvallende industriecijfers uit China en de Verenigde Staten zorgden voor verkoopdruk.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een klein uur voor het slot 0,6 procent lager op 361,26 punten. De MidKap zakte ook 0,6 procent, tot 535,92 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen leverden 0,6 tot 0,8 procent in.

Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex ruim een uur na aanvang van de handel 0,2 procent in de plus. Een half uur na opening van Wall Street bleek uit nieuwe cijfers dat de activiteit in de Amerikaanse industrie vorige maand onverwacht is afgenomen. Eerder op de dag bleek al dat de industriële bedrijvigheid in China vorige maand iets sterker is gekrompen dan verwacht, terwijl de krimp van de industriële sector van de eurozone iets afnam.

KPN

In Parijs zakte Sanofi bijna 2 procent. Het Franse farmaceutische concern moet een flinke afschrijving doen na tegenvallende testresultaten van een medicijn tegen longkanker.

Telecomconcern KPN was de grootste daler in de AEX met een verlies van bijna 4 procent. Handelaren zagen geen directe aanleiding voor die daling. Bodemonderzoeker Fugro volgde met een min van 1,5 procent. Postbezorger PostNL zette de stijging van afgelopen vrijdag voort en was met een plus van 0,7 procent de sterkte stijger onder de hoofdfondsen.

Unit4

In de MidKap verloor Unit4 0,3 procent. Het softwarebedrijf wil José Duarte per 1 januari 2014 benoemen als opvolger van bestuursvoorzitter Chris Ouwinga, die in een wijziging van de bestuursstructuur niet-uitvoerend directeur en president wordt. Duarte is afkomstig van de Duitse softwaregigant SAP.

Bij de kleinere fondsen zakte Cryo-Save 9 procent na de aankondiging dat Salveo geen openbaar bod zal doen op het bedrijf. Het Luxemburgs bedrijf wil echter dat zijn Zwitserse stamcelbank Salveo Biotechnology samengaat met de Nederlandse stamcelbank. Uit het voorstel blijkt dat Cryo-Save de stamcelbank van Salveo overneemt.

De euro was 1,3020 dollar waard, tegen 1,2962 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 92,95 dollar per vat. Brentolie werd ruim 1 procent duurder op 101,94 dollar.

Gerelateerde artikelen