AFN14 jun '13 17:54

Beurzen sluiten licht hoger

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn vrijdag met lichte winst gesloten.

Beleggers verwachten dat de Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke volgende week bij het rentebesluit de vrees voor de afbouw van het stimuleringsbeleid in de Verenigde Staten zal temperen. Die verwachting werd vrijdag ondersteund door tegenvallende macrocijfers uit de VS en een rapport over de Amerikaanse economie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,2 procent hoger op 347,98 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 531,69 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen tot 0,4 procent. De FTSE in Londen bleef wat achter met een plusje van 0,1 procent.

Vrijdag bleek dat het consumentenvertrouwen in de VS licht is gezakt en dat de industriële productie vorige maand onverwacht is gestagneerd. Het IMF verlaagde zijn groeiprognose voor de Amerikaanse economie in 2014 en zei dat de Federal Reserve waarschijnlijk nog tot het einde van dit jaar door zal gaan met het stimuleringsbeleid.

Imtech

Technisch dienstverlener Imtech stond onderaan in de AEX met een verlies van 7,7 procent. Een bericht in hetFinancieele Dagblad dat Amerikaanse hedgefondsen speculeren op een verdere koersimplosie van Imtech, zette het aandeel zwaar onder druk.

Een fraudezaak in Singapore had weinig impact op de koers van ING. Het aandeel won 0,5 procent. ING en een aantal andere grote banken zijn door Singapore op de vingers getikt wegens fraude met het vaststellen van rente- en valutatarieven. De banken moeten nu forse bedragen aan reserves aanhouden bij de stadstaat, die ze alleen terugkrijgen indien er verbeteringen zijn doorgevoerd.

Randstad

Grootste stijgers onder de Amsterdamse hoofdfondsen waren vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco, uitzender Randstad en verzekeraar Aegon met winsten tot 2,7 procent.

In Frankfurt klom Allianz 0,8 procent. De verzekeraar verwacht meer dan een half miljard euro aan claims te ontvangen naar aanleiding van de overstromingen in Duitsland en omringende landen. Na herverzekering komt het verlies voor Allianz op 350 miljoen euro.

De euro was 1,3338 dollar waard, tegen 1,3311 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 97,69 dollar per vat. Brentolie werd ook 1 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen