AFN27 sep '13 09:22Aangepast op 27 sep '13 09:50

AEX lager in afwachtende handel

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De effectenbeurs in Amsterdam is vrijdag na een schommelende opening licht in het rood gezakt.

ANP
ANP

Ook op de andere Europese aandelenmarkten bleven de koersuitslagen beperkt. De focus van de markt blijft gericht op de begrotingsonderhandelingen in de Verenigde Staten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,2 procent in de min op 377,24 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 574,64 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 0,4 procent.

Op macro-economisch vlak bleek dat de Franse economie in het tweede kwartaal met 0,5 procent is gegroeid in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Het cijfer komt overeen met een eerdere schatting en de gemiddelde verwachting van economen. De Franse consumentenbestedingen namen in augustus op maandbasis met 0,4 procent af. Ook bleek dat het Britse consumentenvertrouwen in september is gestegen tot het hoogste niveau in bijna 6 jaar.

Adidas

In Frankfurt klom Adidas 0,9 procent. De Duitse fabrikant van sportartikelen profiteerde van de sterke resultaten die de Amerikaanse concurrent Nike donderdag na het slot op Wall Street naar buiten bracht.

Air France-KLM zakte ruim 1 procent en was daarmee de grootste daler in de AEX. De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia wil minstens 100 miljoen euro ophalen met een kapitaalverhoging. Mogelijk doet Air France-KLM mee aan de kapitaalverhoging. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie heeft 25 procent van Alitalia in handen en zou haar belang in de maatschappij willen vergroten tot 50 procent.

PostNL

Postbezorger PostNL was de grote winnaar onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een plus van meer dan 2 procent. De Britse overheid maakte bekend dat postbedrijf Royal Mail volgende maand naar de beurs wordt gebracht tegen een koers van 260 tot 330 pence per aandeel. De waarde van het postbedrijf kan daarmee oplopen tot 5,3 miljard pond.

De euro was 1,3496 dollar waard, tegen 1,3484 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 102,64 dollar per vat. Brentolie zakte 0,3 procent tot 108,85 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen