AFN18 nov '13 15:29Aangepast op 18 nov '13 15:51

Varkenshouders beginnen procedure tegen SER

Auteur: ANP Nieuws

BARNEVELD (AFN) - Een juridisch geschil tussen varkenshouders en de Sociaal-Economische Raad (SER), dat na 15 jaar gesteggel werd beslecht door de Hoge Raad, krijgt alsnog een staartje.

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) claimt in een bodemprocedure tegen de SER een bedrag van 11 miljoen euro aan rente. De organisatie maakte dit maandag bekend.

De NVV startte destijds een procedure om schadevergoeding, omdat de varkenshouders in de periode 1993-1998 te veel betaalden voor het inenten van varkens tegen de ziekte van Aujeszky. De tarieven voor de entstof en werkzaamheden van de dierenartsen waren eenzijdig vastgesteld door het toenmalige Landbouwschap. Het ontbrak daardoor aan vrije marktwerking en onderhandelingsruimte over de tarieven.

De Hoge Raad gaf de NVV gelijk, en afgelopen maart keerde de SER als vereffenaar van het 10 jaar geleden opgeheven Landbouwschap een schadebedrag van 16,1 miljoen euro uit. Dat was inclusief rente, berekend vanaf 2003. Volgens de NVV moet de rente echter worden berekend vanaf 1993. Dat zou neerkomen op 11 miljoen euro, bovenop de uitbetaalde 16,1 miljoen euro.

De bodemprocedure is aangespannen bij de rechtbank in Den Haag. Het kan geruime tijd duren voordat er een beslissing valt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen