AFN24 nov '13 16:23Aangepast op 24 nov '13 17:26

'Weinig gevolgen olieprijs na akkoord Iran'

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN (AFN/BLOOMBERG) - Het akkoord dat verscheidene wereldmachten met Iran hebben gesloten zal op korte termijn nauwelijks invloed hebben op de olieprijs.

Dat zeggen verscheidene analisten.

In de afspraken die nu met Iran zijn gemaakt, is sprake van een heel beperkte versoepeling van de bestaande sancties tegen het land maar Iran krijgt niet de mogelijkheid om de uitvoer van olie op te voeren. Ook zal naar verwachting de prijs die het land krijgt voor zijn olie voorlopig niet stijgen, aldus marktvorsers van verscheidene grote banken.

Iran mag op dit moment circa 1 miljoen vaten olie per dag uitvoeren. Dat is 40 procent van wat het land voor het instellen van de sancties begin 2012 exporteerde, waardoor Iran zo'n 80 miljard dollar (bijna 60 miljard euro) aan inkomsten is misgelopen. Ook gelden er beperkingen op de uitvoer van bewerkte olieproducten, die eveneens niet of nauwelijks worden opgeven.

Extra verzekeringskosten

Het verbod op invoer van Iraanse olie blijft zowel in de VS als in de Europese Unie van kracht. Wel schaft de Europese Unie nu de extra verzekeringskosten af, die Iran sinds 2012 moet betalen op de tankers waarmee het zijn olie vervoert. Het land exporteert nu nog olie naar China, India, Zuid-Korea, Japan, Turkije en Taiwan.

Analisten verwachten de komende tijd wel enige neerwaartse druk op de olieprijs. Iran kwam de afgelopen maanden vrijwel niet toe aan zijn exportlimiet van 1 miljoen vaten per dag, maar zal dat waarschijnlijk in de komende weken wel weten te halen. Dat komt onder meer door verlichting van enkele randvoorwaarden, zoals de verzekeringskosten voor tankers.

De prijs van Amerikaanse olie was zondag, met 94,72 per vat, slechts licht lager dan bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag, toen een vat 94,79 dollar kostte.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen