AFN4 nov '13 17:47

Opmars beurzen lijkt onstuitbaar

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen sloten maandag opnieuw met winst.

Sinds half oktober worden dagelijks nieuwe recordstanden bereikt. De handel steunde onder meer op een sterker dan verwachte groei van de Duitse industrie. De AEX-kreeg een extra impuls van PostNL dat een forse koerswinst pakte na een verhoging van de winstverwachting voor dit jaar.

De graadmeter van de Amsterdamse beurs steeg 0,5 procent tot 393,15 punten en de MidKap-index ging 0,3 procent vooruit tot 610,15 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen 0,3 tot 0,4 procent.

,,De beurzen gaan onverdroten door in hun opmars. De stemming blijft positief en er stroomt nog steeds veel geld vanuit obligaties naar de aandelenbeurzen. Er lijkt voorlopig geen einde te komen aan de monetaire verruiming door de centrale banken en de economische cijfers worden langzaam steeds iets beter. Tot het einde van het jaar zullen de beurzen naar verwachting in een rustig tempo met kleine stapjes verder omhoog gaan'', zei beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

Air France-KLM

PostNL (plus 7,8 procent) gaf aan voor dit jaar te rekenen op een onderliggend bedrijfsresultaat van 130 à 160 miljoen euro. Eerder mikte het bedrijf op 50 tot 90 miljoen euro. Volgens bestuursvoorzitter Herna Verhagen begint de reorganisatie van PostNL vruchten af te werpen. Ze verwacht dit jaar 90 tot 110 miljoen euro aan kosten te kunnen besparen, veel meer dan de 60 tot 80 miljoen euro die ze eerder voorzag. Zusterbedrijf TNT Express was juist de sterkste daler in de AEX met een min van 1,7 procent.

Air France-KLM (min 1,6 procent) kon evenmin bekoren. De Ierse prijsvechter Ryanair (min 12,6 procent) zette met een winstwaarschuwing vrijwel de hele Europese onder druk. Ryanair verwacht door toenemende concurrentie en de slechte economische omstandigheden in Europa, dit boekjaar minder winst te maken dan in het voorgaande jaar. Concurrent EasyJet zakte in Londen ruim 5 procent. Lufthansa onttrok zich aan de malaise en boekte in Frankfurt een plus van 0,4 procent.

De euro was 1,3516 dollar waard, tegen 1,3482 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 94,45 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 105,65 dollar.

Gerelateerde artikelen