AFN18 nov '13 17:47

Europese beurzen stomen verder op

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn maandag opnieuw met winst gesloten.

Op een rustige handelsdag hield het optimisme over de voortzetting van het ruime Amerikaanse monetaire beleid aan en schoof de AEX-index verder richting de grens van 400 punten. De hoofdgraadmeter van het Damrak stond in september 2008 voor het laatst boven die grens.

De AEX sloot maandag met een winst van 0,4 procent op 396,98 punten. De Midkap steeg 0,3 procent tot 612,47 punten. De beurzen in Londen en Parijs wonnen 0,5 en 0,7 procent. De DAX-index in Frankfurt eindigde 0,6 procent in de plus en bereikte tussentijds met 9253,68 punten een nieuw record.

In Amsterdam hoorde Unit4 bij de uitschieters met een winst van 8,5 procent. Investeringsmaatschappij Advent wil het softwarebedrijf voor circa 1,2 miljard euro (38,75 euro per aandeel) overnemen. Analisten spraken van een mooi bod. De Vereniging van Effectenbezitters vraagt zich echter af of Unit4 op langere termijn niet veel meer waard zal blijken te zijn.

Delta Lloyd

Delta Lloyd leverde in de MidKap ruim 1 procent in. De verzekeraar liet zijn doelstelling om het dividend jaarlijks met 3 procent te laten groeien maandag los. Het verbeteren van de solvabiliteit van het bedrijf krijgt voorlopig prioriteit. Delta Lloyd liet ook weten de kostenbesparingen verder op te voeren.

In de AEX waren Imtech, Ahold en PostNL in trek, met koerswinsten van ruim 2 procent. KPN sloot de rij met een min van 1 procent.

EADS

Bij de kleinere bedrijven won ICT Automatisering 4 procent. Het softwarebedrijf kondigde bij de presentatie van de kwartaalcijfers het vertrek aan van topman Carlo D’Agnolo. Hij zal worden opgevolgd door Jos Blejie.

In Parijs klom EADS 2,4 procent. Het moederbedrijf van Airbus profiteerde van de vele nieuwe orders die binnenstroomden op de eerste dag van de Dubai Airshow. Airbus en zijn Amerikaanse concurrent Boeing ontvingen daar samen voor zo’n 134 miljard euro aan nieuwe bestellingen.

De euro was maandag aan het einde van de middag1,3525 dollar waard, tegen 1,3481 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 94 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 108,43 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen