AFN1 okt '13 09:18Aangepast op 1 okt '13 09:52

Unilever onderuit op Damrak

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs op het Amsterdamse Damrak is dinsdag licht lager geopend.

ANP
ANP

Zwaargewicht Unilever ging onderuit na een tegenvallend handelsbericht. De andere Europese effectenmarkten begonnen overwegend met kleine winsten ondanks het uitblijven van een begrotingsakkoord in de Verenigde Staten. Door de politieke impasse in de VS blijven tal van overheidsdiensten dinsdag gesloten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent lager op 374,23 punten. De MidKap verloor ook 0,2 procent, tot 571,58 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen 0,4 procent. De FTSE-index in Londen leverde 0,1 procent in.

De deadline voor het begrotingsakkoord in de VS verstreek om 6.00 uur (Nederlandse tijd). Door de politieke verdeeldheid tussen de Democraten en de Republikeinen zit de federale overheid zonder geld en zullen vanaf dinsdag mogelijk een miljoen ambtenaren met onbetaald verlof worden gestuurd.

KPN

Grootste daler in de AEX was Unilever met een min van ruim 3 procent. Het levensmiddelenconcern heeft de groei op veel van zijn opkomende markten in het lopende kwartaal verder zien afnemen, zo meldde het bedrijf vooruitlopend op bijeenkomsten met investeerders. Unilever gaf aan dat de vertraging van de opkomende markten de afgelopen tijd is versterkt door de aanzienlijke verzwakking van lokale valuta.

KPN bleef onveranderd. De onderhandelingen tussen KPN en het Mexicaanse América Móvil (AMX) zijn in een zeer lastige fase beland. De partijen zijn het niet eens over de overnameprijs, aldus ingewijden dinsdag tegen persbureau Bloomberg. KPN mikt op een overnamebod van 2,65 euro per aandeel, terwijl AMX niet verder wil gaan dan de al eerder aangegeven 2,40 euro per aandeel, aldus de bronnen.

Euro

Sterkste stijger in de AEX was ING met een winst van 2,1 procent. De bank en verzekeraar zoekt volgens mediaberichten een koper voor zijn Taiwanese onderdeel ING Securities Investment & Trust. Technisch dienstverlener Imtech verloor 2 procent na een adviesverlaging door Rabobank.

De euro zat in de lift en was 1,3570 dollar waard, tegen 1,3540 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De eenheidsmunt staat daarmee op het hoogste niveau in 8 maanden tijd. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 102,12 dollar per vat. Brentolie zakte 0,4 procent tot 107,90 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen