AFN6 sep '13 14:51

‘Wall Street hoger na banenrapport’

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zullen vrijdag naar verwachting licht hoger openen.

EPA
EPA

Beleggers verwerken een tegenvallend Amerikaans banenrapport. Ook blijft de blik gericht op de stijgende Amerikaanse 10-jarige rente en de ontwikkelingen rond Syrië.

Voor aanvang van de aandelenhandel bleek dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in de afgelopen maanden minder sterk is gegroeid dan verwacht. Per saldo werden vorige maand 169.000 banen gecreëerd, terwijl economen rekenden op 180.000 nieuwe arbeidsplaatsen. Uit een nieuwe raming bleek verder dat er in juli 104.000 banen bijkwamen, eerder werden voor die maand nog 162.000 nieuwe banen gemeld.

Werkloosheid

De werkloosheid in 's werelds grootste economie zakte vorige maand wel licht, tot 7,3 procent. Dat is het laagste niveau sinds december 2008. Hier werd op een stabilisering op 7,4 procent gerekend.

De banengroei vormt een belangrijke indicator voor het afbouwschema van het stimuleringsbeleid van de Amerikaanse centrale bank. Door de tegenvallende banencreatie zou de Federal Reserve kunnen besluiten om het steunbeleid voorlopig nog niet terug te schroeven.

De openingsindicatoren wijzen op winsten van 0,4 procent voor de Amerikaanse beurzen. Wall Street ging donderdag voor de derde achtereenvolgende dag omhoog. De koersuitslagen bleven wel beperkt in afwachting van de banencijfers. De Dow-Jonesindex eindigde nagenoeg onveranderd op 14.937,48 punten. De brede S&P 500 steeg 0,1 procent tot 1655,08 punten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen