AFN22 okt '13 09:19Aangepast op 22 okt '13 09:51

KPN helpt AEX vooruit

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse effectenbeurs ging dinsdag na een vlak begin licht omhoog.

ANP
ANP

KPN behoorde tot de grootste stijgers na publicatie van de kwartaalcijfers. Op de andere Europese beurzen bleven de koersuitslagen beperkt. Beleggers wachten vooral op het banencijfer uit de Verenigde Staten, dat later op de dag naar buiten komt.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,2 procent hoger op 388,94 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 595,44 punten. De beurs in Parijs bleef ongewijzigd. De DAX in Frankfurt en de FTSE in Londen lieten ook amper beweging zien.

Het Amerikaanse banenrapport over september zou eigenlijk al op 4 oktober naar buiten moeten komen, maar door de gedeeltelijke sluiting van de overheidsdiensten in de VS werd de publicatie opgeschort. Deze week komen onder meer ook nog gegevens over de detailhandelsverkopen, de bouwuitgaven, de fabrieksorders, de industrie en de huizenprijzen in de VS.

Imtech

Grootste stijger in de AEX was technisch dienstverlener Imtech met een winst van meer dan 2 procent. Staalconcern ArcelorMittal stond onderaan met een verlies van 1,7 procent na een adviesverlaging door UBS.

KPN klom 1,8 procent. Het telecomconcern ligt op koers om de doelstellingen voor 2013 te halen. KPN zag de nettowinst in het derde kwartaal ruimschoots halveren tot 87 miljoen euro. Het winstcijfer is exclusief de Duitse dochter E-Plus, die wordt verkocht aan het Spaanse Telefónica. Volgens analist Tom Muller van Theodoor Gilissen staat KPN er na de voorgenomen verkoop van E-Plus financieel weer wat beter voor. De nog altijd teruglopende mobiele opbrengsten blijven volgens Muller wel een punt van zorg.

Unit4

In de MidKap kreeg Unit4 er ruim 1 procent bij. Het softwarebedrijf heeft afgelopen kwartaal opnieuw geprofiteerd van de toenemende vraag naar clouddiensten. Die stuwden zowel de omzet als het bedrijfsresultaat. Volgens Rabobank tonen de resultaten aan dat Unit4 meer waard is dan het bedrag van 35 euro per aandeel dat private-equitypartijen zouden willen bieden.

Aalberts Industries won 0,5 procent. De industrieel toeleverancier kwam volgens analisten van ING met een positief handelsbericht. Ook handhaafde Aalberts de verwachting voor het jaar.

De euro was 1,3675 dollar waard, nagenoeg evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 98,93 dollar per vat. Brentolie steeg 0,1 procent in prijs, tot 109,78 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen