AFN23 okt '13 07:23

Wisselkoersen drukken resultaat Corbion

Auteur: ANP Nieuws

DIEMEN (AFN) - Corbion, het voormalige CSM, heeft door negatieve wisselkoerseffecten in het derde kwartaal mindere resultaten geboekt dan een jaar eerder.

Dat meldde de producent van voedingsingrediënten en chemicaliën woensdag.

Corbion zag de omzet vorig kwartaal met bijna 6 miljoen euro zakken tot 188,5 miljoen euro. De verkopen namen met ruim 3 procent toe, maar wisselkoerseffecten drukten de opbrengsten met ruim 6 procent. Op autonome basis ging de omzet met 0,8 procent omhoog. Exclusief eenmalige kosten zakte het bedrijfsresultaat (ebitda) met 1,2 miljoen euro tot 26,1 miljoen euro. Hier hadden wisselkoersen een negatief effect van 3 miljoen euro.

Corbion, dat eerder dit jaar de verkoop van onderdeel Bakery Supplies afrondde, verwacht dat de groei van de verkopen in het vierde kwartaal verder doorzet, maar tegen lagere prijzen dan een jaar eerder. Het bedrijf gaf verder aan dat wisselkoersen in de laatste 3 maanden van dit jaar dezelfde gevolgen zullen hebben voor de resultaten als in het afgelopen kwartaal. Corbion ziet zijn concurrentiepositie verbeteren door nieuwe grondstofcontracten.

Autonome groei

De voedingsingrediënten boekten vorig kwartaal een autonome groei van 0,2 procent. Het verkoopvolume steeg hier met 0,6 procent, terwijl lagere prijzen voor een min van 0,4 procent zorgden. De ebitdamarge zakte van 19,2 naar 18,7 procent, vooral door de verzwakking van de dollar en de yen.

Bij Biochemicals namen de opbrengsten, afgezien van overnames en valuta-effecten, met 2,6 procent toe. Het verkoopvolume steeg bij deze tak met bijna 15 procent. De ebitda zakte met 1 miljoen euro tot 3,9 miljoen euro, vooral door hogere innovatiekosten. Aanhoudende investeringen in onderzoek en ontwikkeling hebben voor hogere kosten gezorgd, die volgens het bedrijf noodzakelijk zijn om de kansen op toekomstige groei te vergroten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen