AFN4 okt '13 11:42

'Meer grote bedrijven uit opkomende landen'

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (AFN) - De meeste nieuwe grote bedrijven ontstaan de komende jaren in opkomende landen.

Dat schrijft de krant The Wall Street Journal vrijdag op basis van een rapport van denktank McKinsey Global Institute.

Op dit moment is 73 procent van de 8000 bedrijven met een omzet van meer dan 1 miljard dollar gevestigd in de reeds ontwikkelde landen. McKinsey verwacht dat tot het jaar 2025 er 7000 nieuwe bedrijven in deze categorie bijkomen. Van deze ondernemingen zal de meerderheid uit landen komen als China, Brazilië en India.

Volgens het rapport is dan in 2025 46 procent van de grote bedrijven afkomstig uit wat nu opkomende landen worden genoemd. ,,In 2025 zullen sommige marktleiders bedrijven zijn waar wij vandaag nog niet van hebben gehoord, gevestigd in plaatsen die wij niet op de kaart zouden kunnen aanwijzen'', aldus McKinsey.

Ontwikkeling

Bedrijven in opkomende landen hebben inmiddels geleerd om consumenten uit verscheidene inkomensgroepen aan te spreken en hun producten aan te passen aan verschillende toezichthouders. ,,Veel van deze ondernemingen zijn in potentie stevige concurrenten voor de huidige marktleiders'', meldt het rapport.

De ontwikkeling is overigens niet helemaal nieuw. De geschiedenis herhaalt zich in feite, doordat veel Europese en Amerikaanse bedrijven in de jaren zeventig en tachtig werden verrast door de snelle opkomst van Japanse concurrenten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen