AFN21 nov '13 09:49Aangepast op 21 nov '13 10:11

Trojka neemt pauze bij inspectie Griekenland

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (AFN) - Inspecteurs van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds hebben hun jongste bezoek aan Griekenland afgerond.

Dat maakte de zogenoemde trojka donderdag bekend. De trojka bekijkt de vorderingen die Griekenland maakt bij de hervorming van de economie en met bezuinigingen.

Er zijn ,,productieve discussies'' gevoerd met de Griekse autoriteiten, waarbij er ,,veel vooruitgang'' is geboekt, schrijft de trojka. Enkele zaken die nog openstaan zullen vanuit de respectievelijke hoofdkantoren worden afgehandeld. Vertegenwoordigers van de betrokken instellingen zullen begin december weer naar Athene terugkeren, staat in een verklaring.

Het feit dat de trojka nu uit Athene vertrekt zonder de gesprekken met de Griekse autoriteiten volledig te hebben afgerond, heeft wel tot gevolg dat de regering zijn begroting voor 2014 nu zonder zege van de inspecteurs deze week aan het parlement moet voorleggen. Dat schrijft de Griekse zakenkrant Ekathimerini.

Begrotingsmaatregelen

Daardoor zou er in december of begin volgend jaar mogelijk nog eens aanvullende begrotingsmaatregelen aan de volksvertegenwoordiging moeten worden voorgelegd. Zoals het er nu voorstaat wil Griekenland volgend jaar nog eens 1 miljard euro aan bezuinigingen doorvoeren, onder meer op de sociale zekerheid.

De afgelopen weken kwamen er vanuit Athene bemoedigende berichten wat betreft de economische prestaties van het land. Zo werd vorige week bekend dat het land op koers ligt om zijn begrotingsdoelstellingen voor 2013 te halen. De bedoeling is dat Griekenland vanaf volgend jaar terugkeert naar de internationale geldmarkt, maar minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei in september dat de kans hierop in 2014 ,,heel klein'' is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen