AFN29 sep '13 17:05

Focus op politiek en banencijfer VS

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De effectenbeurzen zullen deze week vooral kijken naar de politieke ontwikkelingen in de Verenigde Staten en Italië.

Verder zal de handel in het teken staan van het belangrijke Amerikaanse banencijfer dat aan het einde van de week naar buiten komt.

Beleggers wereldwijd volgen nauwlettend de ontwikkelingen rond het schuldenplafond van de VS. Tot dusver hebben de partijen in Washington nog geen compromis kunnen sluiten waardoor een noodgedwongen sluiting van Amerikaanse overheidsdiensten dreigt. Ook kunnen de VS mogelijk in gebreke blijven met het aflossen van schulden. Een dergelijk scenario kan volgens economen ernstige negatieve gevolgen hebben voor de Amerikaanse economie.

In Italië is de regering van premier Enrico Letta is gevaar gekomen door het vertrek van de partij van Silvio Berlusconi uit de coalitie. De politieke onrust in Italië dreigt het economisch herstel in het land in gevaar te brengen en kan de eurocrisis opnieuw doen aanwakkeren. Daarnaast zal worden gekeken naar de coalitiebesprekingen in Duitsland.

Banencijfer

De Amerikaanse overheid maakt vrijdag het officiële banencijfer over september bekend. De ontwikkeling van de arbeidsmarkt in de VS is van groot belang voor de Federal Reserve bij de timing van het terugschroeven van het stimuleringsbeleid. De Europese Centrale Bank komt woensdag met een rentebesluit. Hier worden geen wijzigingen verwacht door economen.

Verder zal de handel deze week in het teken staan van een grote hoeveelheid macrocijfers. Zo komen gegevens naar buiten over de industrie in de VS, de bouwuitgaven en de Amerikaanse fabrieksorders. Uit Europa komen cijfers naar buiten over de industrie, de winkelverkopen, de inflatie en de werkloosheid. Ook komen er gegevens over de Duitse werkloosheid en detailhandelsverkopen.

KPN

Uit China komen eveneens berichten over de groei van de industrie. In Japan worden cijfers gepubliceerd over de productie in de industrie en het vertrouwen van ondernemers in de industrie.

De agenda voor beleggers in Amsterdam is deze week nagenoeg leeg. KPN houdt woensdag een buitengewone aandeelhoudersvergadering, waarop de verkoop van de Duitse mobiele dochter E-Plus aan het Spaanse Telefónica zal worden besproken. Mogelijk lanceert América Móvil in de loop van volgende week formeel het bod op KPN of wordt het bod verhoogd.

Gerelateerde artikelen