AFN6 sep '13 20:10

Slovenië laat kleine banken vallen

Auteur: ANP Nieuws

LJUBLJANA (AFN/BLOOMBERG/RTR) - Slovenië laat twee kleine banken failliet gaan om de veiligheid van het gehele financiële systeem te garanderen.

Dat lieten de regering en de centrale bank van het kleine euroland vrijdag weten.

Slovenië hoopt daarmee het rampscenario van Cyprus te kunnen ontlopen, stelde centralebankpresident Bostjan Jazbec. Volgens hem waren de maatregelen noodzakelijk om een run op andere banken te voorkomen. Sloveense banken kampen met een grote hoeveelheid slechte leningen. Daardoor nam eerder dit jaar de vrees sterk toe dat ook Slovenië met Europese noodleningen zou moeten worden gered.

De kosten voor het faillissement van de twee banken, Probanka en Factor Banka, worden volgens de regering in eerste instantie gedragen door de eigenaren en schuldeisers. Een van de eigenaren is de op een na grootste bank van het land, Nova Kreditna. Die bezit ongeveer 10 procent van Factor.

Voorlopig goedgekeurd

De twee probleembanken horen bij de kleinste banken van het land. De Sloveense overheid verstrekt voor in totaal 1 miljard euro aan garanties die ervoor moeten zorgen dat spaarders hun geld niet verliezen. Die steun werd vrijdag door de Europese Commissie voorlopig goedgekeurd.

Slovenië kampt met een diepe economische recessie, waardoor veel bedrijven in financiële problemen zijn gekomen. De omvang van de slechte leningen bij Sloveense banken is daardoor inmiddels opgelopen tot zo'n 7,5 miljard euro, ongeveer een vijfde van de omvang van de hele Sloveense economie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen