AFN5 sep '13 21:39Aangepast op 5 sep '13 22:19

Wall Street stijgt rustig door

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen op Wall Street zijn donderdag voor de derde achtereenvolgende dag positief gesloten.

In afwachting van de cijfers over de arbeidsmarkt die vrijdag naar buiten komen en nieuwe ontwikkelingen rond Syrië bleven de uitslagen echter beperkt.

De Dow-Jonesindex van 30 toonaangevende fondsen eindigde nagenoeg onveranderd op 14.937,48 punten. De brede S&P 500 steeg 0,1 procent tot 1655,08 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 0,3 procent bij en liep daarmee op tot 3658,79 punten.

Beleggers reageerden onder meer op het bericht dat de activiteit in de Amerikaanse dienstensector vorige maand nog sterker is gegroeid dan werd verwacht, terwijl het aantal nieuwe orders voor fabrieken in de VS in juli minder hard kromp dan gevreesd. Er wordt echter vooral uitgekeken naar het banenrapport dat de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert. Salarisstrookverwerker ADP kwam donderdag zoals gebruikelijk alvast met zijn inschatting van de arbeidsmarkt, waaruit bleek dat er vorige maand 176.000 banen zijn gecreëerd in het Amerikaanse bedrijfsleven. Dat waren er iets minder dan verwacht.

Detailhandelaren

Amerikaanse detailhandelaren kwamen met beter dan verwachte verkoopcijfers over de afgelopen maand. De winkels moesten echter wel fikse kortingen inzetten om klanten te lokken. Warenhuisbedrijf Costco was een van de ketens die de voorspellingen van analisten overtroffen en werd beloond met een koerswinst van bijna 3 procent.

De rente op 10-jarige Amerikaanse staatsleningen steeg donderdag tot 3 procent. Dat is het hoogste punt sinds juli 2011. De rente zit de afgelopen maanden stevig in de lift door het vooruitzicht dat de Federal Reserve mogelijk deze maand al een begin maakt met het inperken van zijn stimuleringsbeleid.

Huizenbouwers

De stijgende rente ging donderdag ten koste van de beurswaarde van huizenbouwers, uit vrees dat het herstel van de huizenmarkt erdoor zal worden geremd. Lennar Corp leverde 1 procent in, terwijl Toll Brothers 1,3 procent verloor.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 1 procent tot 108,34 dollar. De euro was donderdagavond met 1,3120 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen