Beleggers hielden hun blik gericht op de Verenigde Staten, waar de strijd tussen de Democraten en Republikeinen over de begroting van de federale overheid weer is losgebarsten. In Amsterdam werd DSM afgestraft na een winstwaarschuwing.
,,We maken even een pas op de plaats. Beleggers willen eerst weten hoe de begrotingsperikelen in de VS uitpakken. Er komt eigenlijk weinig over naar buiten. Maar geen nieuws is in dit geval geen goed nieuws. Gevreesd wordt dat de onderhandelingen volledig vastzitten. Uiteindelijk zal het wel worden opgelost, maar het zorgt wel voor voorzichtigheid. In Amsterdam staat DSM onder druk ondanks dat de aanpassingen van de doelstellingen wel meevielen. Het aandeel is in de afgelopen tijd echter hard gestegen“, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,6 procent lager op 377,33 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 574,14 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,2 en 0,5 procent.
DSM
DSM was de grootste daler in de AEX met een verlies van 4,6 procent. Het speciaalchemiebedrijf waarschuwde dat de eerder gestelde doelstelling voor de operationele winst voor heel 2013 mogelijk niet gehaald zal worden. Oorzaken zijn de ongunstige wisselkoersen en de hogere belastingtarieven in Nederland. Ook is er volgens DSM nog steeds weinig tot geen groei waar te nemen in Europa.
In Stockholm steeg Hennes & Mauritz (H&M) 6,6 procent. De op een na grootste kledingketen van Europa heeft een goed derde kwartaal achter de rug. H&M wist de winst op te voeren dankzij de opening van een onlinewinkel in de Verenigde Staten en de toevoeging van nieuwe merken.
Alcatel-Lucent
Alcatel-Lucent won in Parijs ruim 6 procent. Het Finse Nokia overweegt volgens mediaberichten om de Franse maker van netwerkapparatuur te benaderen voor een samenwerking. De plannen zouden deel uitmaken van de strategische herziening van Nokia, dat onlangs zijn mobieltjestak verkocht aan Microsoft. Nokia daalde in Helsinki 0,2 procent.
De euro was 1,34500 dollar waard, tegen 1,3528 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 102,75 dollar per vat. Brentolie klom 0,3 procent tot 108,62 dollar.