AFN27 sep '13 15:48Aangepast op 27 sep '13 17:00

Beurzen opnieuw omlaag

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De meeste Europese aandelenbeurzen gingen vrijdag opnieuw omlaag.

De graadmeters lijken daarmee in de laatste volle week van september een verlies te lijden. Beleggers hielden deze week hun kruit droog in afwachting van de ontwikkelingen rond het stimuleringsbeleid van de Federal Reserve en de begrotingsonderhandelingen in Washington.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,6 procent in de min op 375,52 punten. De MidKap daarentegen steeg 0,1 procent tot precies 574 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen 0,1 en 0,9 procent, die in Parijs ging 0,1 procent omhoog.

,,Er zit geen enkele fantasie in de beurs. Alle grote gebeurtenissen zijn achter de rug en het enige wat nog speelt zijn de begrotingsonderhandelingen in de VS. Volgende week kunnen we wellicht wat meer vuurwerk verwachten. Dan komen de inkoopmanagersindexen naar buiten en aan het einde van de week wordt het belangrijke Amerikaanse banenrapport vrijgegeven“, zei beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

Begrotingsplannen

In New York stond de Dow-Jonesindex een dik uur na opening 0,9 procent in de min. Indien de Democraten en Republikeinen dit weekeinde geen akkoord weten te bereiken over de begrotingsplannen, dreigt het Amerikaanse overheidsapparaat wegens geldgebrek gedeeltelijk stil te vallen. Volgens economen zal het stilleggen van 'niet-essentiële' overheidsdiensten de groei van de economie in het vierde kwartaal flink aantasten.

ArcelorMittal was de grootste daler in de AEX met een min van 2,8 procent. PostNL was de grote winnaar met een plus van 5,4 procent. De Nederlandse postbezorger profiteerde van het nieuws dat het Britse postbedrijf Royal Mail volgende maand naar de beurs wordt gebracht tegen een koers van 260 tot 330 pence per aandeel. De waarde van het postbedrijf kan daarmee oplopen tot 5,3 miljard pond (6,3 miljard euro).

Corbion

In de MidKap stond Corbion, het voormalige CSM, onderaan met een verlies van ruim 2 procent. Uitzender USG People ging aan kop met een winst van 3,8 procent.

In Frankfurt boekte Adidas een winst van 1,1 procent. De Duitse fabrikant van sportartikelen profiteerde van de sterke resultaten die de Amerikaanse concurrent Nike donderdag na het slot op Wall Street naar buiten bracht.

De euro was 1,3545 dollar waard, tegen 1,3484 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 103,63 dollar per vat. Die van Brentolie steeg 0,1 procent tot 109,29 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen