AFN5 okt '13 09:20

Vertrouwen particuliere beleggers gedaald

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - Ruim de helft (55 procent) van de particuliere beleggers verwacht een economische krimp door de maatregelen die op Prinsjesdag zijn gepresenteerd.

Dat blijkt uit de BeleggersBarometer die ING zaterdag heeft gepubliceerd.

Slechts 17 procent verwacht dat de maatregelen een economische groei opleveren. De index waarmee ING het vertrouwen meet, kwam in september uit op 105 tegen 114 in de voorgaande maand. ,,Toch is de score van september nog altijd aanzienlijk hoger dan het gemiddelde van heel 2013'', stelt ING-econoom Bob Homan.

Opvallend is volgens Homan dat vooral het oordeel van beleggers over de eigen financiële situatie ,,significant'' negatiever is geworden. Van de ondervraagde beleggers vindt bijna de helft dat deze is verslechterd, vergeleken met 33 procent een maand eerder.

Aantrekken

Toch gaan de meeste beleggers ervan uit dat de aandelenmarkten de komende maanden aantrekken. Zo denkt de helft van hen dat de AEX, de belangrijkste beursgraadmeter in Amsterdam, de komende 3 maanden gaat stijgen, 28 procent verwacht een gelijke stand en 23 procent een daling.

ING peilt iedere maand het vertrouwen onder particuliere beleggers door middel van een representatieve steekproef.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen