AFN5 jun '13 13:20Aangepast op 5 jun '13 13:53

Schiphol stelt eens in 3 jaar tarieven vast

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (AFN) - Luchthaven Schiphol mag voortaan nog maar eens in de 3 jaar de tarieven voor luchtvaartmaatschappijen vaststellen.

Dit jaar zal de stijging uitkomen op 0,6 procent, meldden staatssecretaris WilmaMansveld (Luchtvaart) en minister Henk Kamp (Economische Zaken) woensdag aan de Tweede Kamer.

Voortaan zullen luchtvaartmaatschappijen door Schiphol worden betrokken bij het tot stand komen van de tarieven. Ook mogen zij meepraten over de investeringen van de luchthaven. Dat is vooral gunstig voor Air France-KLM, dat samen met haar partners verantwoordelijk is voor 70 procent van de vluchten op Schiphol.

Verder is afgesproken dat de opbrengst uit verhuur van bijvoorbeeld vastgoed, grond en winkels en horeca moet bijdragen aan de activiteiten voor de luchtvaart. Dat geeft Schiphol de mogelijkheid om te investeren in de luchthaven en tegelijk de jaarlijkse stijging van tarieven te beperken.

Kamp en Mansveld hopen met de afspraken Schiphol aantrekkelijk te houden. Volgens de bewindslieden vraagt de concurrentie met andere grote luchthavens om scherpe tarieven voor de luchtvaartmaatschappijen.

Gerelateerde artikelen