AFN5 nov '13 15:55Aangepast op 5 nov '13 18:35

Minister hoopt op vervolging Rabo-medewerkers

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (AFN) - Als het maar even mogelijk is, moeten de Rabo-medewerkers die gefraudeerd hebben met de Libor-rente vervolgd worden.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat dinsdag bij RTLZ.

Het Openbaar Ministerie beslist uiteindelijk over strafrechtelijke vervolging, maar die zou goed zijn voor het rechtsgevoel van mensen, stelde Dijsselbloem. ,,Veel mensen - ik ook - begrijpen niet dat je hier mee weg zou kunnen komen'', aldus de minister. ,,Ik kan niet zeggen dat ze vervolgd móeten worden, daarover beslist het OM. Maar er moet heel serieus naar gekeken worden.''

Volgens Dijsselbloem zaten de frauderende medewerkers onder meer in Japen en in Londen. Het OM gaat als het aan hem ligt uitzoeken of vervolging vanuit Nederlandse wetgeving dan mogelijk is.

Nader onderzoek

Dijsselbloem zal ook de Tweede Kamer nog informeren over de Libor-fraude, waarvoor de Rabobank vorige week boetes kreeg van in totaal 774 miljoen euro. In die brief gaat hij ook in op de rol van toezichthouder De Nederlandsche Bank. DNB werd al in april 2010 gewaarschuwd over de Libor-fraude binnen de Rabobank, maar het duurde tot 2012 voordat DNB in actie kwam. Dijsselbloem zoekt uit waarom dat zo lang geduurd heeft.

Het Openbaar Ministerie wilde alleen kwijt dat het niet uitsluit dat er nader onderzoek komt. Verder wilde een woordvoerder niets over de zaak kwijt.

Gerelateerde artikelen