AFN20 nov '13 08:02Aangepast op 20 nov '13 08:39

‘AEX begint met verlies’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam begint woensdag naar verwachting met verlies.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beurzen zullen lager openen. Beleggers houden hun blik vooral gericht op de Verenigde Staten, waar later op de dag cijfers over de detailshandelsverkopen, de inflatie, de huizenverkopen en de vergaderingsnotulen van de Federal Reserve naar buiten komen.

,,De AEX opent ongeveer 1 punt lager. Ook in Azië is het beeld overwegend negatief. Uitspraken van Bernanke over het renteniveau in de VS lijken weinig invloed op de handel te hebben. Het is vooral wachten op meer macro-economisch nieuws en de Fed-notulen uit de VS. In Nederland worden de nieuwste cijfers over het consumentenvertrouwen bekendgemaakt'', aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

De markt hoopt dat de Fed-notulen meer duidelijkheid zullen geven over de afbouwplannen van het steunbeleid van de Amerikaanse centrale bank. Fed-voorzitter Ben Bernanke liet dinsdag tijdens een toespraak in Washington weten dat de rente na beëindiging van het steunprogramma van 85 miljard dollar per maand waarschijnlijk nog lang laag zal blijven. Ook na het bereiken van de doelstelling van een werkloosheid van 6,5 procent blijft het rentetarief mogelijk dicht bij de 0 procent.

Tie Kinetix

Voorbeurs meldde softwarebedrijf Tie Kinetix in het afgelopen kwartaal opnieuw verlies te hebben geleden. Door een min van 690.000 euro liep het verlies over het nu afgesloten gebroken boekjaar 2013 op tot 1,3 miljoen euro.

Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis gaf aan de eerder dit jaar aangekondigde joint venture met VolkerWessels daadwerkelijk te hebben opgericht. De bedrijven gaan samenwerken op het gebied van de installatie van offshorekabels.

Staalsector

Moody's heeft zijn oordeel over de vooruitzichten van de Europese staalsector verhoogd van negatief naar stabiel. Dat besluit stoelt op een geringe economische groei in de eurozone en in de eindgebruikersmarkt, aldus de kredietbeoordelaar woensdag. Het negatieve oordeel was al sinds oktober 2011 van kracht.

De beurzen in het Verre Oosten gingen woensdag overwegend omlaag. De Nikkei in Tokio sloot 0,3 procent in de min. De markt verwerkte de nieuwste handelscijfers uit Japan. De Japanse export nam vorige maand sterker dan verwacht toe met 18,6 procent. De import steeg in oktober echter met 26,1 procent, waardoor het handelstekort veel hoger uitviel dan verwacht.

VS

De effectenbeurzen in New York sloten dinsdag met lichte verliezen. Beleggers namen een afwachtende houding aan en werden niet overtuigd door sterke bedrijfscijfers, maar ook niet ernstig van hun stuk gebracht door negatieve opmerkingen van beleggingsgoeroes.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent lager op 15.966,90 punten. De brede S&P 500 procent verloor 0,2 procent lager en sloot op 1787,86 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor 0,4 procent tot 3931,553 punten.

Europa

Ook de Europese aandelenbeurzen namen dinsdag wat gas terug. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,3 procent lager op 395,48 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 610,89 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren 0,4 tot 1,1 procent.

De euro was woensdag voor opening van de aandelenbeurzen 1,3540 dollar waard, tegen 1,3530 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 93,61 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent duurder, op 107,12 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen